ΕΛΛΑΔΑ

Αναβρασμός στη Μύκονο με τα μέτρα: Στα «κάγκελα» οι καταστηματάρχες - Ακυρώνονται κρατήσεις

Αναβρασμός στη Μύκονο με τα μέτρα: Στα «κάγκελα» οι καταστηματάρχες - Ακυρώνονται κρατήσεις
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η έκρηξη των κρουσμάτων, τα κορωνοπάρτι σε βίλες και η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, είναι τρεις παράγοντες που οδήγησαν την κυβέρνηση στην άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο.

Στο νησί των ανέμων τα νέα μέτρα της απαγόρευσης βραδινής κυκλοφορίας και της μουσικής, προκάλεσαν αναβρασμό και αντιδράσεις τόσο κατοίκων και τουριστών όσο και επιχειρηματιών.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ τουριστικά γραφεία από το εξωτερικό ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Σαρηγιάννης για Μύκονο: Τα κρούσματα ήταν σε έξαρση - Σωστή η κίνηση για τα μέτρα

Αντιδρούν οι καταστηματάρχες

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν -μεταξύ άλλων- πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η στάση ορισμένων ανεύθυνων/ ανεμβολίαστων δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Είχε πει χαρακτηριστικά: ‘Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες».

Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως «λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σωστών μέτρων για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης- μετά από πολυήμερες καθυστερήσεις και αφού η σεζόν κυλάει αμείλικτα για εμάς, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους μας- έρχεται ο κ. Χαρδαλιάς και δυστυχώς διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

«Και αντ’ αυτού ανακοινώνεται πως επανέρχονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, εν μία νυκτί. Δεν θα σταθούμε στις ανυπολόγιστες ζημιές που μας προκαλεί η νέα αιφνιδιαστική απόφαση (προμήθειες, προσωπικό, ακυρώσεις που θα επιφέρει), χτυπώντας την ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας» τονίζουν σε άλλο σημείο.

Πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων: Μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως: «Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Και υπογραμμίζει: «Ανησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από 2020 τονίζει ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημειώνει ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.

Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο νησί των ανέμων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.

Ποια νησιά είναι στο «κόκκινο»

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων στη Μύκονο έχει αγγίξει το 248% την τελευταία εβδομάδα, ενώ την ίδια ώρα ανησυχία εγείρει η επιδημιολογική εικόνα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου που βρίσκονται επίσης σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης.

Συνεπώς, δεν αποκλείεται να ληφθούν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά, εάν δεν σταθεροποιηθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Αντιδήμαρχος Μυκόνου στο CNN Greece: Λάθος τα ταξίδια για ανεμβολίαστους

Μιλώντας στο CNN Greece, ο αντιδήμαρχος Μυκόνου, Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, επισήμανε πως στον «πυρήνα» του ζητήματος βρίσκεται το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε εξ αρχής να είχαν επιτραπεί τα ταξίδια αναψυχής για ανεμβολίαστους τόσο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν θα έπρεπε να δέχεται η Ελλάδα ανεμβολίαστους» ανέφερε σημειώνοντας πως πρόκειται για μία «ανεύθυνη στάση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, τις επιχειρήσεις, και την οικονομική επιβίωση του άλλου», και τονίζοντας πως «είναι καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα παράνομα πάρτι, λέγοντας πως με καθυστέρηση η κυβέρνηση εισάκουσε το πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών να επιβληθούν χρηματικές ποινές και μέτρα για αυτά τα πάρτι και τις συναθροίσεις σε βίλες, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα και δεν γίνονται έλεγχοι.

Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα ότι τα ποσοστά των νοσούντων που παρουσιάζονται στη Μύκονο ποσοστιαία είναι πλασματικά, καθώς, όπως ανέφερε, στο νησί συγκεντρώνονται και καταγράφονται όλοι οι αριθμοί των αφιχθέντων ή όσων πρόκειται να αναχωρήσουν από όλες τις Κυκλάδες από το διεθνές αεροδρόμιο. Επ' αυτού τόνισε ότι τα κρούσματα πρέπει να καταγράφονται στον προορισμό όπου πραγματοποίησαν τις διακοπές τους.

«Η Μύκονος και οι Μυκονιάτες και όλοι οι επιχειρηματίες στο νησί έχουν σεβαστεί απόλυτα όλες τις κυβερνητικές επιταγές. Ήμασταν το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών» επισήμανε σχετικά με την επιβολή των μέτρων, λέγοντας ότι το νησί δεν μπορεί να κλείσει για τους ανεμβολίαστους.

Αποτυπώνοντας την εικόνα μετά την επιβολή των έκτακτων μέτρων, ο κ. Ατζαμόγλου ανέφερε πως επικρατεί αναστάτωση διότι τα μέτρα δεν αγγίζουν μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους της εστίασης και τις διασκέδασης που δεν θα συγκεντρώσουν τα προς το ζην για ένα δύσκολο οικονομικά χειμώνα που έρχεται.

Πολιτική σύγκρουση με φόντο τα μέτρα και τον τουρισμό

«Πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας» της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο νησί της Μυκόνου, λέγοντας ότι το lockdown «στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας».

«Αν υπήρχε φιλότιμο, θα ακούγαμε μια συγνώμη για το πρόχειρο-χωρίς μέτρα άνοιγμα του τουρισμού. Αντί συγνώμης όμως, μόνο αυτοθαυμασμός και στοχοποίηση των πολιτών» προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο.

Σε σκληρό τόνο ήλθε η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία χαρακτήρισε «κατά συρροήν ψεύτη» τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό».

«Δεν υπάρχει δυσκολία με την οποία ο κ. Τσίπρας να μην χαίρεται. Ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής, πλέον δεν μπορεί να το κρύψει. Κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό. Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο. Επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση» επισήμανε η κ. Πελώνη σε ανακοίνωσή της.

«Παρόμοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά. Το τουριστικό προϊόν της χώρας δεν είναι ξεσάλωμα χωρίς καμία τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πρωτίστως η ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων. Κι αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα. Το θυμίζουμε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εσχάτως κόπτεται για την τήρηση των μέτρων», συμπληρώνει στη δήλωσή της.

«Είναι ο ίδιος ακριβώς, που σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν μέτρα θα κατήγγελε την κυβέρνηση για ολιγωρία», καταλήγει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με ανακοίνωσή του ζητώντας εξηγήσεις γιατί η κυβέρνηση «αναγκάζεται να τινάξει την τουριστική σεζόν στον αέρα με νέα περιοριστικά μέτρα» στη Μύκονο.

«Με ποσοστό εμβολιασμού αρκετά πάνω από 90% στη Μύκονο και εφόσον υποτίθεται ότι γίνονται έλεγχοι στους τουρίστες που φτάνουν στο νησί, θα περιμέναμε η κα Πελώνη αντί να βρίζει να ζητήσει επιτέλους μια συγνώμη, να μας εξηγήσει πως ακριβώς τα έκανε η κυβέρνηση της πάλι μπάχαλο και αναγκάζεται να τινάξει την τουριστική σεζόν στον αέρα με νέα περιοριστικά μέτρα» υπογραμμίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ