ΕΛΛΑΔΑ

Νοvartis: H Οικονομική Εισαγγελία αρμόδια να βγάλει τις «κουκούλες» από τους μάρτυρες

Νοvartis: H Οικονομική Εισαγγελία αρμόδια να βγάλει τις «κουκούλες» από τους μάρτυρες
AP Photo / Ahn Young-joon

Η Οικονομική Εισαγγελία είναι αρμόδια να αποφασίσει αν θα βγουν ή όχι οι «κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες στο σκάνδαλο της Novartis με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έκριναν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο συνεδρίασε για το θέμα της άρσης ή μη της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, κατόπιν πρότασης της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θεοδώρου, η οποία αποχώρησε στα τέλη Ιουνίου από το εισαγγελικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας.

Το Δικαστικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του έκρινε εαυτόν αναρμόδιο και αποφάσισε ότι η νέα Οικονομική Εισαγγελία, που έχει συσταθεί και λειτουργεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Χρήστου Μπαρδάκη, είναι αυτή που πρέπει να αποφανθεί τελικά αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να εξεταστούν με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους ή όχι, ενώπιον της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία διερευνά την υπόθεση. Αν δηλαδή θα αρθεί η προστασία τους ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι με πολυσέλιδη πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου έκρινε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» θα πρέπει να εξεταστούν με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, άνευ προστασίας, (χωρίς κουκούλες) «προς αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας» για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και λοιπών.

Κατά την κρίση της εισαγγελέως, αυτό πρέπει να γίνει διότι μεταξύ των δύο υποθέσεων (κύρια υπόθεση Νοvartis και ερευνώμενη υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Παπαγγελόπουλο) δεν υπάρχει καμμία συνάφεια, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους αντίθετους ισχυρισμούς περί ουσιαστικής συνάφειας «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή».

«Καθίσταται πρόδηλο, τόνιζε στην πρότασή της, ότι οι δύο αυτές δικογραφίες είναι άσχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Νovartis μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής».

Και συνέχιζε η εισαγγελέας, «δεν μπορεί η υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβιάστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Μάλιστα η κα Θεοδώρου επεσήμανε ότι «σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή και την αξιοπρέπειά τους από την «ανθρωποφαγία». Άλλωστε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φτάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ