ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στη Φολέγανδρο: Πτώση συνείδησης η «απόπειρα αυτοκτονίας» του δράστη

Δολοφονία στη Φολέγανδρο: Πτώση συνείδησης η «απόπειρα αυτοκτονίας» του δράστη
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Πτώση συνείδησης διέγνωσαν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Νάξου που εξέτασαντο βράδυ της Τετάρτης τον 30χρονο καθ’ομολογίαν δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς, στη Φολέγανδρο.

Ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση παρέμεινε στο Κέντρο Υγείας Νάξου για 12 ώρες κι έπειτα πήρε εξιτήριο, καθώς οι γιατροί έκριναν ότι μπορεί να απολογηθεί ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέως.

Ο 30χρονος, που κρίθηκε προφυλακιστέος με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως, αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Βλάχος, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του καθ' ομολογίαν δολοφόνου, έδωσε το «στίγμα» της υπερασπιστικής γραμμής που θα επιχειρηθεί, ισχυριζόμενος ότι ο 30χρονος πάσχει από κάποια ψυχική νόσο, η οποία θα διερευνηθεί κατά πόσο τον επηρέασε και σε τι βαθμό κατά τη διάπραξη του εγκλήματος.

«Στις φυλακές Κορυδαλλού θα έχει την πρόνοια που του αρμόζει για την πάθηση από την οποία πάσχει και όπου ευελπιστούμε ότι θα διεξαχθεί και η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, την οποία έχουμε ήδη αιτηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος, μετά την προφυλάκιση του κατηγορυμένου.

«Σήμερα δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο, ό,τι υπάρχει στη δικογραφία το έχουμε λάβει. Ο κατηγορούμενος ομολόγησε την πράξη του, δήλωσε συντετριμμένος για το κακό που προκάλεσε στο άτυχο θύμα αλλά και για την οδύνη που προκάλεσε στην οικογένεια. Η αρρώστια του είναι δεδομένη, από εκεί και πέρα σε τι βαθμό η διεγνωσμένη αυτή αρρώστια από το 2015 επηρέασε κατά τη διάπραξη του εγκλήματος την κρίση του, μένει να αποδειχθεί από τη Δικαιοσύνη», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, ο 30χρονος δεν έχει νοσηλευτεί για την αρρώστια που επικαλείται αλλά «έχει τύχει θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής κατά διάφορα διαστήματα».

«Υπήρξε ένα λάθος κατά τη λήψη της αγωγής διότι δεν ήταν συνεπής. Αυτό όξυνε το πρόβλημά του προκαλώντας κρίσεις κατά καιρούς. Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω πως εάν και σε τι βαθμό η υφιστάμενη ψυχική νόσος επηρέασε την κρίση και αντίληψή του κατά τη διάρκεια του εγκλήματος, αυτό ζητούμε κι εμείς να το πληροφορηθούμε από τους αρμόδιους επιστήμονες, οι ψυχίατροι που θα συντάξουν την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη εφόσον παραγγελθεί από τον ανακριτή», είπε ο δικηγόρος.

«Θα έπρεπε από το 2015, όταν πρώτα του συνταγογραφήθηκε ισχυρή φαμρμακευτική αγωγή να είναι συνεπής ως προς αυτήν. Δυστυχώς, όπως πολλές φορές γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η διακοπή της θεραπείας φέρνει όξυνση της πάθησης ή τουλάχιστον απρόβλεπτα επεισόδια τα οποία μπορεί να είναι και τραγικά όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τρίτους» συμπλήρωσε.

«Μην ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής δεν στρέφεται κατά τρίτου αλλά κυρίως και πρωτίστως κατά του ίδιου του εαυτού. Στον κοινωνικό του περίγυρο όλοι θεωρούσαν ότι ήταν συνεπής στη λήψη της αγωγής. Ο ίδιος δεν ήταν συνεπής και δεν τους το είχε δηλώσει», σημείωσε.

Αναφορικά τα δημοσιεύματα περί απόπειρας αυτοκτονίας του δράστη με ένα σεντόνι στο κελί του, στα κρατητήρια Νάξου, ο κ. Βλάχος απάντησε:

«Υπήρξε μια απότομη, αιφνίδια πτώση του επιπέδου συνείδησης. Αυτό ήταν η διάγνωση των γιατρών του Κέντρου Υγείας όπου μεταφέρθηκε για 12 ώρες. Είναι σίγουρα για εμάς επόμενη της ψυχικής ασθένειας από την οποία νοσεί και του γεγονότος ότι εδώ και μέρες δεν έχει κάποια πρόνοια».

«Ό,τι και να έκανε ο δράστης εφόσον είχε συνείδηση αυτού που έκανε θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη με τη σκληρότητα που αρμόζει στην πράξη που έκανε. Εάν αποδειχθεί ότι το επίπεδο της συνείδησής του δεν ήταν τέτοιο που να του επιτρέψει να κατανοεί τι έκανε, τότε επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα όσα προβλέπει ο νόμος» δήλωσε εμφατικά ο δικηγόρος.

«Έχει θολή αντίληψη - Δεν θυμάται ότι τη χτύπησε»

Έχει θολή αντίληψη για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα, γι’ αυτό και δεν μπορεί από μόνος του να συνεισφέρει σε όλα αυτά. Ελπίζουμε ότι εφόσον ξεκινήσει στις φυλακές Κορυδαλλού η παρακολούθησή του από ψυχίατρο να μπορέσει και ο ίδιος να ανασκευάσει στη μνήμη του το περιστατικό

«Δεν έχει συνείδηση, δεν έχει μνήμες. Έχει μια πολύ θολή εικόνα των συγκεκριμένων ωρών πριν και μετά το περιστατικό» δήλωσε από την πλευρά του ο Τρύφωνας Κόλλιας, επίσης συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου.

Ερωτηθείς εάν ο δράστης της δολοφονίας θυμάται τον ξυλοδαρμό της κοπέλας πριν τη ρίξει στα βράχια, όπως προκύπτει από την ιατροδικαστική εξέταση, ο κ. Κόλλιας απάντησε:

«Δεν έχει συνείδηση, δεν έχει μνήμες. Έχει μια πολύ θολή εικόνα των συγκεκριμένων ωρών πριν και μετά το περιστατικό. Πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να θυμηθεί ακόμα και πράγματα που δεν έχουν σχέση με το συμβάν».

Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής

Νωρίτερα, το CNN Greece επικοινώνησε με τον ιατροδικαστή Ηλία Μπογιόκα, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία στη σορό της άτυχης κοπέλας, και ο οποίος επιβεβαίωσε το σενάριο ότι ο 30χρονος την είχε χτυπήσει και την πέταξε στα βράχια προτού την ρίξει στη θάλασσα ζωντανή.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ιατροδικαστής, η σορός έφερε πολλαπλές βαριές κακώσεις κεφαλής από θλων όργανο, πράγμα που σημαίνει ότι ο 30χρονος πιθανώς τη χτύπησε, και εκδορές που κάνει τον ιατροδικαστή να μιλά για σύρσιμο της κοπέλας στα βράχια.

Επίσης, ο ιατροδικαστής επιβεβαιώνει ότι ο δράστης την έριξε από τα βράχια, ενώ η 26χρονη ήταν ακόμα ζωντανή.

Ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και το φωτογραφικό υλικό που ζήτησε και όπως είπε θα ακολουθήσει η έκθεση κανονικά μετά από μερικές ημέρες.

Δείτε εικόνες από το σημείο που διανυκτέρευσε ο 30χρονος καθ΄ομολογίαν δολοφόνος με την άτυχη κοπέλα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ