ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η διαδικασία επαναπροώθησης

Ξεκίνησε η διαδικασία επαναπροώθησης
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ξεκίνησε λίγο μετά τις έξι το πρωί η διαδικασία της πρώτης επαναπροώθησης από τη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, 136 άτομα (από το Πακιστάν, το Μπλαγκλαντές, το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Μαρόκο και την Αλγερία) επιβιβάστηκαν σε πούλμαν  από το hot spot της Μόριας και λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του νησιού στην Τουρκία. Στο πλοίο επιβιβάστηκαν και δύο Σύροι που επέλεξαν από μόνοι τους να επιστρέψουν στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με όσα είπε στο CNN Greece η υπεύθυνη της Frontex Εύα Μονκιούρ τους 136 μετανάστες συνοδεύουν 129 άνδρες της Frontex από Πορτογαλία και Βαλτικές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τη συνδρομή 1500 ανδρών της Frontex για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για αιφνιδιασμό των Αρχών προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά επεισόδια. Στο λιμάνι βρίσκονται περίπου είκοσι άτομα που αντιδρούν κατά των επαναπροωθήσεων.

Την ίδια ώρα, το πρωί 66 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν από τη Χίο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης στον ΣΚΑΙ, είναι όλοι Πακιστανοί.

Σύμφωνα, με όσα δήλωσε, στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, οι σύροι πρόσφυγες που φτάνουν στην Τουρκία από την Ελλάδα θα μεταφερθούν στη νότια πόλη Οσμανίγιε, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Ταυτόχρονα με την επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, ξεκίνησε και η διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στη Γερμανία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Τα αγκάθια της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις

Τα αγκάθια της συμφωνίας για την επαναπροώθηση στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών και προσφύγων φάνηκαν με το καλημέρα στην εφαρμογή της.

Πρόσφυγες και μετανάστες εχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου στην συντριπτική τους πλειοψηφία το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα η διαδικασία να προχωρά αργά.

Ειναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι μόνο στο Μόρια της Μυτιλήνης, τα αιτήματα ασύλου εχουν φτάσει τα 2.850 μεσα σε δυο ημέρες, ενω στο λιμάνι της Χίου, βρίσκονται 700 παρατυποι μετανάστες και πρόσφυγες που ομως δεν μπορουν να υπολογιστούν στα άτομα που μπορουν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Συμφωνα με την εικόνα και την ενημέρωση που ειχε η Frontex την Κυριακή το βράδυ, 150 άτομα θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία και επιπλέον 60 απο τη Χίο. Ειναι λιγότεροι απο τους 500 που απο την αρχή ειχε συμφωνήσει η Frontex με την Τουρκία. Προκειται πάντως για Πακιστανους για παράτυπους μετανάστες απο το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λανκα.

Τα μαζικά αιτήματα ασύλου στην ουσία εχουν μπλοκάρει τη διαδικασία, καθώς οι υπάλληλοι της Ευρώπης που θα βοηθούσαν στην εξέταση των αιτήσεων δεν εχουν φτάσει ακόμα και δεν αναμένονται πριν την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα η Frontex αναζητά αεροπλάνα για τη μεταφορά των προσφύγων απο τη Συρία, καθώς η συμφωνία προβλέπει οτι αποκλειστικά για τους πρόσφυγες απο τη Συρία, η μεταφορά τους στην Τουρκία πρέπει να γίνεται με μη στρατιωτικό αεροπλάνο. Θα μεταφέρονται, δε, στα Άδανα όπου υπάρχει η δομή για να συνεχίζεται στην ουσία το άλλο μισό της συμφωνίας, που προβλέπει οτι για κάθε εναν Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία, ένας Σύρος πρόσφυγας θα μετεγκαθίσταται στην Ευρώπη.

(Ρεπορτάζ: Μίνα Καραμήτρου)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ