ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η φωτιά στο Καλέντζι Κορινθίας: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Μαίνεται η φωτιά στο Καλέντζι Κορινθίας: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Screen grab

Μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Καλέντζι Κορινθίας στη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι και εξακολουθεί να μαίνεται αγροτική έκταση έως αυτή την ώρα, χωρίς ευτυχώς να απειλεί κατοικημένες περιοχές ή διάσπαρτες αγροικίες.

Καθώς οι ώρες περνούν και η εικόνα από την πυρκαγιά δεν έχει ακόμα βελτιωθεί, νέες δυνάμεις της έσπευσαν σε βοήθεια των πυροσβεστών που επιχειρούν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 129 πυροσβέστες με 25 οχήματα καθώς και 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Περιοδικά επίσης επιχειρούσαν 9 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα μέχρι τη δύση του ηλίου, ενώ συνδράμουν ο Ε.Σ, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Αρχικά στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 59 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα, 2 Ε/Π και 4 Α/Φ (CL415), ενώ υπήρχε συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Νωρίτερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά έχει πάρει κατεύθυνση προς Αρχαίες Κλεωνές, σύμφωνα με το τοπικό σάιτ korinthostv.gr, ενώ κατέστρεψε καλλιέργειες με σταφίδες, ελιές και πεύκα χωρίς να απειλεί ωστόσο κατοικημένες περιοχές ή διάσπαρτες αγροικίες.

Σαράντα δύο δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρo

Στο μεταξύ, όπως ενημερώνει η πυροσβεστική, σε 42 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο, σε όλη την Ελλάδα.

Για την κατάσβεσή τους επιχείρησαν συνολικά 610 πυροσβέστες με 228 οχήματα, 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες Ο.Τ.Α και μηχανήματα έργου.

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ