ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης: Επτά νεκροί, 37 διασωθέντες και τουλάχιστον ένας αγνοούμενος

Ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης: Επτά νεκροί, 37 διασωθέντες και τουλάχιστον ένας αγνοούμενος
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον ένα άτομο αγνοείται στο ναυάγιο που σημειώθηκε νοτιοανατολικά της Κρήτης, το απόγευμα της Πέμπτης. Από την ευρεία επιχείρηση που συντόνισαν οι ελληνικές αρχές, 37 μετανάστες -ανάμεσά τους  ένα μωρό κοριτσάκι και άλλα τρία μικρά παιδιά- διασώθηκαν.

Οι διασωθέντες μετανάστες δήλωσαν στις αρχές ότι συνολικά 45 άτομα επέβαιναν στη βάρκα που βυθίστηκε.

Εμπορικό πλοίο σημαίας Μάλτας περισυνέλεξε 32 άτομα, ενώ ελικόπτερο Super Puma διέσωσε ακόμα πέντε άτομα, τα οποία μετέφερε στην Κάρπαθο. Οι διασωθέντες δήλωσαν διάφορες εθνικότητες μεταξύ των οποίων Ιρανοί, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού, ενώ η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ήταν σε εξέλιξη, περί τις 23:00 της 22 Ιουλίου, δύο τουρκικές φρεγάτες προσέγγισαν την περιοχή, δηλαδή 50 ναυτικά μίλια νοτίως της Κάσσου κι 60 ναυτικά μίλα Νοτιοανατολικά της Κρήτης. Όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, οι δύο τουρκικές φρεγάτες καλούσαν επίμονα στους ασυρμάτους των παραπλεόντων και των εμπορικών πλοίων λέγοντάς τους να γυρίσουν στην τουρκική συχνότητα για να αναλάβουν τον συντονισμό της επιχείρησης.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία αγνόησαν τις κλήσεις των τουρκικών φρεγατών και ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), το οποίο καθόρισε ως συντονιστή (ON SCENE COMMANDER) αρχικά το εμπορικό πλοίο “HANSA LIMBURG” σημαίας Λιβερίας, ακολούθως το εμπορικό πλοίο “MARVEA” σημαίας Μάλτας και από πρωί της σήμερον το “ISHIZUCKI STAR” σημαίας νησιών Μάρσαλ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο Μετανάστευσης, από την πλευρά του, κάνει λόγο για αρκετούς ακόμα αγνοούμενους και καλεί την Τουρκία «να λάβει πιο σοβαρά τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

«Τουλάχιστον επτά άνθρωποι πέθαναν και αρκετοί ακόμα αγνοούνται. Η Τουρκία πρέπει να λάβει πιο σοβαρά τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Το 2021 η Ελλάδα έχει διασώσει εκατοντάδες μετανάστες που περνούν από την Τουρκία. Αυτή η αχρείαστη τραγωδία είναι αυτό που συμβαίνει όταν η Τουρκία αποτυγχάνει να δράσει ενάντια στις εγκληματικές συμμορίες και να αποτρέψει αυτές τις επικίνδυνες διελεύσεις- αυτό πρέπει να σταματήσει» αναφέρει το υπουργείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ