ΕΛΛΑΔΑ

Πέτρος Φιλιππίδης: Το πρώτο βράδυ στις φυλακές Τρίπολης

Πέτρος Φιλιππίδης: Το πρώτο βράδυ στις φυλακές Τρίπολης
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρώτο του βράδυ στις φυλακές Τρίπολης όπου μεταφέρθηκε χθες, από τη ΓΑΔΑ, πέρασε ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος φαίνεται να είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Ο ηθοποιός που άλλοτε μεσουρανούσε τηλεοπτικά και θεατρικά θα μείνει λίγες μέρες σε καραντίνα λόγω υγειονομικού πρωτόκολλου για τον κορωνοϊό και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε κάποια πτέρυγα όπου θα μοιράζεται το κελί του με άλλους κρατούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o Φιλιππίδης βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή πίστευε ότι δεν θα προφυλακιστεί.

Στις πρώτες του ώρες στο κελί, όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον ρώτησαν αν είναι καλά εκείνος φέρεται να απάντησε:

«Δεν είμαι καλά. Δεν περίμενα ποτέ να καταλήξω στη φυλακή».

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πέτρος Φιλιππίδης έγινε ο δεύτερος ηθοποιός και σκηνοθέτης που πέρασε το κατώφλι του φυλακών Τριπόλεως, στις οποίες κρατούνται άτομα τα οποία έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο πρώτος ήταν ο Δημήτρης Λιγνάδης, που αντιμετωπίζει βαριές κακουργηματικές κατηγορίες για βιασμό κατ΄ εξακολούθηση.

Το σκεπτικό του εντάλματος που τον έστειλε στη φυλακή

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκεπτικό του εντάλματος προσωρινής κράτησης καταγράφεται μεταξύ άλλων η μακρά περίοδος δράσης του Πέτρου Φιλιππίδη, από το 2008 έως και το 2014, κατά την οποία φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη - θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε σε πράξεις κατά της γενετήσιας αξιοπρέπεια σε βάρος των θυμάτων του. Βάσει αυτού, ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι ο ηθοποιός θα μπορούσε να επανέλθει στα επαγγελματικά του και να επαναλάβει τα ίδια αδικήματα.

Επιπλέον, στα επιβαρυντικά στοιχεία που τον οδήγησαν στη φυλακή «μέτρησε» και η ιδιαίτερη σκληρότητα που επέδειξε -σύμφωνα με τις καταθέσεις των θυμάτων- κατά τη διάρκεια τέλεσης των πράξεών του, αφού φέρεται να μην κάμφθηκε από την αντίσταση των γυναικών και να συνέχισε απτόητος την κακοποίηση σε βάρος τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος του δημοφιλούς ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη ασκήθηκε τον περασμένο Μάιο από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κώστα Σπυρόπουλο.

Ο εισαγγελικός λειτουργός προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Πέτρου Φιλιππίδη έπειτα από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε, στο πλαίσιο της οποίας προσήλθαν και κατέθεσαν τρεις γυναίκες περιγράφοντας σοβαρά αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος τους από τον δημοφιλή ηθοποιό, τα οποία φέρονται να τελέστηκαν τα έτη 2008, 2010 και 2014. Δηλαδή, σε χρόνο που δεν έχει επέλθει παραγραφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταγγελλόμενος βιασμός τελέστηκε το 2008 μέσα σε θεατρικό χώρο με τον ηθοποιό να φέρεται να προβαίνει σε σεξουαλικές πράξεις σε βάρος της καταγγέλλουσας χωρίς τη συναίνεσή της και παρά τη σθεναρή άρνηση και αντίσταση που προέβαλε.

Οι πράξεις της απόπειρας βιασμού σύμφωνα με τις καταγγελίες τελέστηκαν τα έτη 2010 και 2014. Σύμφωνα με την πολύωρη κατάθεση που έδωσε ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλου νεαρή γυναίκα ο γνωστός ηθοποιός με το πρόσχημα ότι θα την επέστρεφε στο σπίτι της, τη μετέφερε σε απομονωμένο μέρος, όπου αυνανίστηκε μπροστά της και εν συνεχεία αποπειράθηκε να τη βιάσει μέσα στο αυτοκίνητο του.

Συγκεκριμένα, όπως η ίδια έχει καταγγείλει, τον Αύγουστο του 2014 είχε συναντηθεί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη για να βρει δουλειά και αφού μπήκε στο αυτοκίνητό του για να την επιστρέψει στο σπίτι της, μετά το επαγγελματικό ραντεβού τους, εκείνος την οδήγησε σε αδιέξοδο δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό.

Εκεί, «πάτησε το κεντρικό κλείδωμα και άρχισε να απλώνει το χέρι του πάνω μου και να μου σηκώνει το φόρεμα. Του άρπαξα τα χέρια και του είπα να σταματήσει. “Κόφ’ το! Θα σε βγάλω στα κανάλια”. Γέλαγε και χαϊδευόταν! “Τα @@ θα μου @@@ τα κανάλια!”», έχει περιγράψει η παθούσα σε καταγγελία της που έχει δει το φως της δημοσιότητας και συνέχισε:

«Τον έβλεπα να ξεφεύγει. Άνοιξε το παντελόνι και άρχισε να αυνανίζεται. Είχε ιδρώσει και ήταν απαίσιος. Του φώναζα να ανοίξει τις πόρτες. Με έπιασε από τον σβέρκο και με τράβηξε πάνω του. Ο σιχαμένος! Δεν ξέρω... Ίσως θα έπρεπε να τον δαγκώσω με λύσσα και να του κάνω ζημιά. Ούτε αυτό, όμως, άντεχα να κάνω εκείνη τη στιγμή. Έκανα πως παθαίνω κρίση. Χτυπιόμουν. Χέρια, πόδια, γόνατα, αγκώνες. Υστερία. Σοκ. Κρίση. Στην αρχή τού άρεσε. Έβαζε περισσότερη δύναμη και πόθο. “Πάρ’ τον! Πάρ’ τον στο στόμα”, μου έλεγε σχεδόν αυτιστικά. Μετά από λίγα λεπτά, και αφού είχε δίπλα του ένα αγρίμι, άνοιξε την πόρτα και με πέταξε έξω απ’ το αυτοκίνητο. Έπεσα με τα γόνατα. “Αντε γαμ... που θες και ρόλο!».

Κατάθεση περιγράφοντας τον εφιάλτη που βίωσε το 2010, όταν -όπως αναφέρει- ο γνωστός ηθοποιός αποπειράθηκε να τη βιάσει μέσα στο καμαρίνι του έδωσε επίσης άλλη μια γυναίκα.

Σε κατάσταση σοκ σύμφωνα με την καταγγελία της αν και τού ζητούσε να σταματήσει, εκείνος, συνέχισε να ασελγεί πάνω της. Κατάφερε να τον απωθήσει χτυπώντας τον με το πόδι της και όταν άρχισε να τρέχει προς την πόρτα, εκείνος της είπε ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ