Αποκατάσταση των χώρων απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και η σημασία της για το περιβάλλον
Μία από τις πιο σημαντικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στα σύγχρονα μεταλλεία ανά την υφήλιο αυτή τη στιγμή, είναι αυτή της αποκατάστασης του περιβάλλοντος από προηγούμενες πρακτικές που πλέον θεωρούνται παρωχημένες. Η αποκατάσταση συνήθως αφορά σε χώρους απόθεσης παλαιών μεταλλευτικών καταλοίπων, οι οποίοι έχουν επί χρόνια εγκαταλειφθεί. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, η εξέλιξη του οποίου περιλαμβάνει αρχικά την απομάκρυνση των παλαιών καταλοίπων, κατόπιν τον καθαρισμό του χώρου και στη συνέχεια την αυτή καθαυτή αποκατάστασή του, συνήθως μέσω φυτεύσεων, ώστε να επανενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον
Στην Ελλάδα, ένα τέτοιο έργο αποκατάστασης ολοκληρώθηκε μόλις από την Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Εκεί εκπονήθηκε έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών, δηλαδή μιας έκτασης 32 στρεμμάτων όπου εναποτίθεντο μεταλλευτικά κατάλοιπα από τη δεκαετία του ‘80 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, πολύ προτού αναλάβει τα μεταλλεία η συγκεκριμένη εταιρεία. Εν τούτοις, ακολουθώντας τη σύγχρονη πρακτική και την αρχή της περί σεβασμού στο περιβάλλον, η Ελληνικός Χρυσός έχει αναλάβει και την αποκατάσταση αντίστοιχων χώρων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, όπου και δραστηριοποιείται.
Η αποκατάσταση του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο χώρος διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του ‘80 και λειτούργησε μέχρι το 1995 για την αποθήκευση των παραγόμενων συμπυκνωμάτων αρσενοπυριτών του μεταλλείου Ολυμπιάδας. Η Ελληνικός Χρυσός, που άρχισε να δραστηριοποιείται στην περιοχή το 2003, ενέταξε την εν λόγω έκταση των 32.000 τ.μ. στο ευρύτερο πλαίσιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης παλαιότερων χρήσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνικός Χρυσός έχει αναλάβει το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης ολόκληρης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της. Πρόκειται άλλωστε για το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διαδικασία απομάκρυνσης των αρσενοπυριτών χρειάστηκε να συνοδευτεί από εκτενείς εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης από τα υπολείμματα και τα επιβαρυμένα εδάφη. Ακολούθως, απαιτήθηκαν εργασίες εδαφοκάλυψης και διαμόρφωσης για την επαναφορά του αρχικού αναγλύφου. Όταν και αυτή η φάση του έργου ολοκληρώθηκε, η περιοχή άρχισε να επανέρχεται στη φυσική της πρότερη κατάσταση. Επιπλέον, άρχισε να ξαναπρασινίζει, καθώς φυτεύτηκαν επί τόπου 3.700 ενδημικά φυτά, που προέρχονται από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα.
Ο αρσενοπυρίτης που απομακρύνθηκε ήταν η κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής και για τον λόγο αυτό το έργο θεωρήθηκε ύψιστης σημασίας. Όλα τα περιβαλλοντικά απορρίμματα μεταφέρθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, προκειμένου να διασφαλιστεί η περιβαλλοντικά ασφαλής απόθεσή τους.
Σταδιακά, τίποτα δεν θα θυμίζει πώς ήταν επί χρόνια η περιοχή αυτή, καθώς με την πρωτοβουλία αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε, επανεντάσσεται αρμονικά στο φυσικό τοπίο
Κύριο μέλημα η προστασία του περιβάλλοντος
Η Ελληνικός Χρυσός είναι θυγατρική εταιρεία ενός καναδικής Eldorado Gold, μεταλλευτικής εταιρείας με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλευτικών έργων σε Καναδά, Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία και Βραζιλία, που χαρακτηρίζεται για την υψηλή ποιότητα των μεταλλευτικών της έργων και τον σεβασμό της στο περιβάλλον. Στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, τα οποία αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους η Ελληνικός Χρυσός, η προστασία του περιβάλλοντος είναι κύριο μέλημά της. Στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, υλοποιεί σημαντικά έργα υψηλής τεχνογνωσίας για την πλήρη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, όχι μόνο παράλληλα με τις εργασίες της αλλά και σε ό,τι αφορά στην προγενέστερη από αυτήν μεταλλευτική δραστηριότητα.