ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Δράση για την προστασία των αστέγων από τον Δήμο Πειραιά

Καύσωνας: Δράση για την προστασία των αστέγων από τον Δήμο Πειραιά
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Εκστρατεία ενημέρωσης των αστέγων του Πειραιά για τον ειδικά κλιματιζόμενο χώρο που έχει δημιουργηθεί, ξεκίνησε ο δήμος, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Συγκεκριμένα, κοινωνικοί λειτουργοί της ΚΟΔΕΠ και στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας, βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και σε διάφορα σημεία της πόλης και ενημερώνουν τους αστέγους για τον κλιματιζόμενο χώρο που λειτουργεί σε 24ωρη βάση ο δήμος Πειραιά στα Καμίνια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου Πειραιά «σκοπός αυτής της δράσης, είναι να πειστούν οι άστεγοι, οι οποίοι διαβιούν στον δρόμο και δεν δέχονται να φιλοξενηθούν στις κοινωνικές δομές του δήμου, να μεταβούν στον κλιματιζόμενο χώρο για να προστατευτούν από τον καύσωνα».

Εκτός από την ενημέρωση, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες σε όλη την πόλη, παρέχονται στους αστέγους νερά και χυμοί.

Σχολιάζοντας την δράση, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε πως «καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια όλο τον χρόνο με ενημερωτικές δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, προκειμένου να πείσουμε τους άστεγους που διαβιούν στους δρόμους, να φιλοξενηθούν στον Ξενώνα Αστέγων και σε άλλες δομές του δήμου. Πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση, εξαιτίας του τρόπου ζωής που υιοθετούν οι άστεγοι, τον οποίο διστάζουν να αλλάξουν, παρά τη συστηματική προσέγγιση των κοινωνικών λειτουργών του δήμου, οι οποίοι τους μιλούν, αφιερώνουν χρόνο και προσπαθούν να τους βοηθήσουν, για να σταματήσουν να ζουν υπό δύσκολες συνθήκες. Αυτές τις ημέρες, εντατικοποιούμε τις δράσεις μας εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, προκειμένου όσο γίνεται περισσότεροι άστεγοι να πειστούν και να μεταβούν στον κλιματιζόμενο χώρο που λειτουργούμε στα Καμίνια, ενώ παράλληλα τους προσφέρουμε χυμούς και νερά. Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να δείχνουμε έμπρακτα το κοινωνικό μας πρόσωπο και να είμαστε δίπλα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη τη στήριξη και τη βοήθειά μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά Γιάννης Βοϊδονικόλας, σχολίασε πως «τις δύσκολες μέρες του 4ου κύματος της πανδημίας, προστίθεται και ο πολυήμερος καύσωνας, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα πλήξει και τον Πειραιά. Στόχος μας να μη μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας αβοήθητος και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Η αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά Κυριακή Μπουρδάκου, σε δήλωση της, τόνισε πως «είμαστε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας προκειμένου να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη».

Υπενθυμίζεται, ότι ο δήμος Πειραιά λειτουργεί σε 24ωρη βάση, τη δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, μέχρι να αλλάξουν οι μετεωρολογικές συνθήκες και να υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ