ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς για καύσωνα: Ένα από τα δέκα κορυφαία ακραία καιρικά φαινόμενα των 40 ετών

Χαρδαλιάς για καύσωνα: Ένα από τα δέκα κορυφαία ακραία καιρικά φαινόμενα των 40 ετών
INTIME / ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Για ένα από τα δέκα κορυφαία ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 40 ετών εξαιτίας των συνεχόμενων υψηλότατων θερμοκρασιών για πολλές μέρες, έκανε λόγο αναφορικά με τον καύσωνα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχετικά με τις φωτιές, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η Πολιτική Προστασία πήρε ένα βάρος μιας ευθύνης που δεν της αναλογεί, δεν είναι στις αρμοδιότητές της, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Αττική που αφορούσε 18 περιοχές οι οποίες στις προσομοιώσεις της Πυροσβεστικής έδειχναν ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολύ μεγάλα προβλήματα.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμός ΣΚΑΙ ο κ. Χαρδαλιάς είπε για τις πυρκαγιές:

«Δεκαοκτώ περιοχές μαζί με το Τατόι, το Σέιχ Σου, την Αρχαία Ολυμπία, προχωρήσαμε σε καθαρισμούς, σε διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση που μπορεί να συμβεί οτιδήποτε θα μπορέσουμε να συνδράμουμε. Η φωτιά η μεγάλη, το κομμάτι που πέρασε μέσα από τον Διόνυσο, το οποίο καταφέραμε και το ανασχέσαμε λίγο πριν φύγει για την Πεντέλη, ήταν ένα κομμάτι από τα 18 και αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί από την Πολιτική Προστασία τα αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα και σε ό,τι θα αφορούσε την ανθρώπινη περιουσία αλλά και στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι η φωτιά δεν ήταν έρπουσα, αν ήταν θα δημιουργούσε τεράστια θερμικά φορτία.

»Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία προχωρήσαμε και διανοίξαμε με συνοπτικές διαδικασίες και με βάση τα εργαλεία που μας δίνει ο νόμος 4662, την οδό Απόλλωνος, ως δρόμο διαφυγής ώστε να μπορεί ο κόσμος και να νιώθει αλλά και να είναι ασφαλής. Πιλοτικά τρέχουμε αυτό το πρόγραμμα- αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει πολλά περιθώρια από το να είμαστε στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών», επισήμανε.

Ακόμη, ανέφερε ότι κάθε μέρα κατά μέσο όρο ξεσπούν 50-52 φωτιές, ενώ γνωστοποίησε ότι η Αττική τον Ιούλιο έχει μπει 15 φορές σε πορτοκαλί.

«Ο μέσος όρος της 15ετίας είναι 6,6 με μέγιστο αριθμό το 2009 που μπήκαμε 11 φορές- μέχρι σήμερα έχουμε μπει 15 φορές, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και εμείς πρέπει να τρέξουμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα», σημείωσε.

Τέλος σχετικά με την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το ΚΥΣΕΑ ψήφισε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μη στρατιωτικό στην ιστορία της Ελλάδας, που αφορά στη θωράκισή μας από την κλιματική αλλαγή, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ- 1,7 δισεκατομμύρια, που αφορά στην Πολιτική Προστασία, στην άμυνά μας για κλιματική αλλαγή και κινείται σε 4 επίπεδα, στο κομμάτι της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης αλλά και της βραχείας αποκατάστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ