ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα στη Δάφνη: Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τους δύο αστυνομικούς - Ελέγχονται και ποινικά

Έγκλημα στη Δάφνη: Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τους δύο αστυνομικούς - Ελέγχονται και ποινικά
ΙΝΤΙΜΕ

Ποινικά ελεγχόμενοι βρίσκονται πλέον οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς, αν και έλαβαν σήμα υψηλής προτεραιότητας, δεν κατέβηκαν καν από το περιπολικό όταν έφτασαν στο διαμέρισμα στη Δάφνη, όπου διαπράχθηκε η στυγερή δολοφονία της 31χρονης από το σύζυγό της.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια άμεσης προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον τρόπο που λειτούργησαν οι δύο αστυνομικοί. Δηλαδή ότι δεν έπραξαν το καθήκον τους αγνοώντας το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει γειτόνισσα.

Σύμφωνα μάλιστα με αρμόδιες πηγές η εν λόγω μαρτυρία για την ενδοοικογενειακή βία στη Δάφνη, ήταν σαφέστατη και υπήρχε αναφορά ότι μέσα στο σπίτι βρίσκεται ανήλικο παιδί. Η μάρτυρας έδωσε δε τα δικά της στοιχεία ταυτότητας στις Αρχές και το δικό της κουδούνι, γιατί το κουδούνι του ζευγαριού είχε αλλάξει.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αν και το περιπολικό έλαβε σήμα υψηλής προτεραιότητας να φτάσει όσο το δυνατόν συντομότερα στο σημείο, κάτι το οποίο είναι άλλωστε καταγεγραμμένο, φαίνεται να φτάνει 25 λεπτά αργότερα.

Ακολούθως, οι δύο αστυνομικοί, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, δεν βγήκαν καν από το περιπολικό. Αντίθετα, ανοιγόκλειναν τα παράθυρα του περιπολικού, ενώ στη συνέχεια διαβίβασαν στο κέντρο ότι δεν υπάρχει κάποιος να τούς υποδείξει το διαμέρισμα στο οποίο υπάρχει ενδοοικογενειακή βία και κατόπιν αποχώρησαν.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε οι δύο αστυνομικοί εντοπίστηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι και με τυχόν ποινικές ευθύνες.

Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ανδρέα Στεφανάτο.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η συγκεκριμένη ένοικος της πολυκατοικίας είχε γράψει:

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν το καθήκον τους, και πράγματι στη συντριπτική πλειονότητά τους το εκτελούν με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, κάτω από όλες τις συνθήκες, μέρα και νύχτα, οποτεδήποτε οι πολίτες χρειάζονται τη συνδρομή τους. Για όσους αστυνομικούς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, δεν υπάρχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία.

Σχετικά με τις καταγγελίες για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Δάφνη σημειώνονται τα ακόλουθα:

Από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό που έφθασε στο σημείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα δέοντα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που με βάση τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το σήμα ήταν υψηλής προτεραιότητας.

Παράλληλα, διεξάγεται περαιτέρω έρευνα.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συστήσει ειδική υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας και έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες και εντολές για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.

Θα επαναλάβουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί φαινόμενο-όνειδος για τις σύγχρονες κοινωνίες και για την εξάλειψή του θα χρειαστεί η συστράτευση όλων μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ