ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αχαΐα: Κυβερνητικό κλιμάκιο θα κάνει αποτίμηση των καταστροφών

Φωτιά στην Αχαΐα: Κυβερνητικό κλιμάκιο θα κάνει αποτίμηση των καταστροφών
ΙΝΤΙΜΕ

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρίσκεται αύριο Τρίτη, στην Πάτρα, προκειμένου -σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά στην Αιγιάλεια καθώς και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια, στις 9.30, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, δημάρχων της περιοχής, της ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει αυτοψία σε πληγείσες περιοχές.

Οι καμένες περιοχές στην Αχαΐα ξεπερνούν σε έκταση τα 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις εικόνες του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2 που «είδε» το μεσημέρι της Κυριακής τις καμένες περιοχές και τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Το χρονικό της φωτιάς

Όλα ξεκίνησαν, με τη φωτιά να ξεσπά και να καίει εκτός ελέγχου από τις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και παράλληλα έκλεισαν επί ώρες τμήματα της Νέας και της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Κορίνθου.

Σε επιφυλακή τέθηκαν όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το ΕΚΑΒ, ενώ στην Αχαΐα μετέβη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η φωτιά ξέσπασε στις 12:25 του Σαββάτου σε δασική έκταση· έλαβε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις με τις φλόγες να μπαίνουν σε οικισμούς, εξ ου και εκκενώθηκαν αρχικά οι περιοχές Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι για να ακολουθήσει εκκένωση και της ευρύτερης περιοχής του Λόγγου, καθώς οι φλόγες επεκτάθηκαν προς τις παραλιακές περιοχές.

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου. Ανάμεσά τους, 78 άτομα που διέμεναν στον ξενοδοχείο Long Beach στην περιοχή Λόγγος.

Κινητοποιήθηκαν όλα τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού που ήταν διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Σε επιφυλακή βρισκόταν και ένα φέρι-μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου-Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων.

Επί τόπου βρέθηκε, επίσης, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να συνδράμει στις επιχειρήσεις εκκένωσης, με την ατμόσφαιρα σε σημεία του παραλιακού μετώπου της περιοχής που φλέγεται να είναι αποπνικτική.

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 πολίτες που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ