ΕΛΛΑΔΑ

Προσωρινή εμπλοκή στη συγκρότηση Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση του Νίκου Παππά

Προσωρινή εμπλοκή στη συγκρότηση Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση του Νίκου Παππά
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Προσωρινό κώλυμα παρουσιάστηκε στη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών που θα χειριστεί τον φάκελο με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, σχετικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Το κώλυμα συνίσταται σε ενστάσεις που κατατέθηκαν από δύο μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν κληρωθεί και στην υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα η πρώτη ένσταση κατατέθηκε από την κυρία Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου η οποία κληρώθηκε αναπληρωματικό μέλος από την πλευρά του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Νίκου Παππά, ενώ έχει ήδη κληρωθεί τακτικό μέλος στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση της Novartis.

Η δεύτερη ένσταση κατατέθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα ο οποίος έχει κληρωθεί αναπληρωματικό μέλος τόσο στην υπόθεση της Novartis, όσο και στην υπόθεση του Νίκου Παππά.

Κατόπιν αυτών η συγκρότηση σε Σώμα του Δικαστικού Συμβουλίου υπό την πρόεδρο Μαρία Μουλιανιτάκη, θα γίνει όταν απαντηθούν οι ενστάσεις, προκειμένου να οριστεί ο ανακριτής που θα χειριστεί την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής με 178 ψήφους, άσκησε δίωξη σε βάρος του Νίκου Παππά για το πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή», μετά τις σε βάρος του καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Ειδικότερα, επί συνόλου 277 παρόντων βουλευτών, 178 ψήφισαν «ναι», 86 ψήφισαν «όχι», 12 βουλευτές (ΚΚΕ) δήλωσαν «παρών», ενώ βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Στη συνέχεια από τη Βουλή κληρώθηκαν από τα μέλη του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπως και από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Συγκεκριμένα, τακτικά κληρώθηκαν η Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, η Μαριάνθη Παγουτέλη και η Μαρία Μουλιανιτάκη από τον Άρειο Πάγο και ο Νικόλαος Σκαρβέλης και η Κωνσταντίνα Φιλοπούλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου κληρώθηκε η Ελένη Μετσοβίτου με αναπληρωτή της τον Βασίλειο Πλιώτα, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αναπληρωματικά μέλη κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο η Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου και η Άννα Φωτόπουλου-Ιωάννου και από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Μαρία Παπαδημητρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ