ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας

Φωτιά στη Ρόδο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται οι δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας του δήμου Ρόδου της περιφερειακής ενότητας Ρόδου.

Οι δύο κοινότητες κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 1η Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη έγινε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου, και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 01 Φεβρουαρίου 2022.

Νωρίτερα σήμερα, με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούσαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, λόγω των πυρκαγιών.

Το αίτημα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας, επειδή για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Στάχτη 7.000 στρέμματα

Σε ύφεση είναι πλέον η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θολού στη Ρόδο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 7.000 στρέμματα καμένης γης.

Ο δήμαρχος της Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης σε ανάρτησή του ανέφερε ότι όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι πλέον σε ύφεση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλαν όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας επανήλθαν στην επιχείρηση κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Η φωτιά στη Ρόδο ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή Παντάνασσα και επεκτάθηκε γρήγορα, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση λόγω των ισχυρών ανέμων.

Εντολή για την προληπτική εκκένωση του οικισμού Ψίνθου δόθηκε λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής. «Aν βρίσκεστε στην Ψίνθο Ρόδου εκκενώστε άμεσα προς Αφάντου από Επαρχιακή Οδό Αφάντου-Ψίνθου» ανέφερε η έκτακτη ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112.

Πέραν του Ψίνθου, εκκενώθηκε προληπτικά και το χωριό Μαριτσά, ενώ νωρίτερα το απόγευμα οι φλόγες είχαν κινηθεί απειλητικά και προς την Κοιλάδα των Πεταλούδων, με τις Αρχές να προχωρούν στην προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και προσωπικού. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ