ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Φθιώτιδα: Δύσκολη νύχτα στη Στυλίδα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες

Φωτιά Φθιώτιδα: Δύσκολη νύχτα στη Στυλίδα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις στα διάφορα μέτωπα που σχηματίστηκαν στην πυρκαγιά στο Λογγίτσι της Στυλίδας δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβέστες μαζί με χωματουργικά μηχανήματα από το δήμο Στυλίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η δύσβατη περιοχή και η έλλειψη πρόσβασης, δεν τους επιτρέπει να φτάσουν πολύ κοντά στα επικίνδυνα σημεία, ενώ την ίδια στιγμή οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των πυροσβεστών.

Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις οποίες μετέχουν περισσότερα από 25 οχήματα και πάνω από 100 πυροσβέστες, όπως επίσης και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, προσπαθούν να περιορίσουν τους κινδύνους από τη φωτιά.

Τα τέσσερα αεροσκάφη και τα δύο ελικόπτερα αποχώρησαν από το έργο της κατάσβεσης με το τελευταίο φως της μέρας και οι πυροσβέστες πλέον προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις εστίες αναζωπύρωσης, σε μία δασική περιοχή, χωρίς δρόμους και με λιγοστές δυνατότητες πρόσβασης ακόμη και για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Φθιώτιδα και έχουν ενισχυθεί με πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες από τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, το Βόλο, την Καρδίτσα, και την Λιβαδειά, ενώ συγκεντρώνονται και άλλες δυνάμεις, από την περιοχή της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, μαζί με μηχανήματα και υδροφόρα οχήματα του δήμου Στυλίδας και της Περιφέρειας Στερεάς, έτσι ώστε μέσα στο φως της ημέρας να μπορέσουν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.

«Είναι μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε μία περιοχή που δεν επιτρέπει πλήρη ανάπτυξη στα εναέρια και τα επίγεια μέσα», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας, που απ' την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς.

«Αν και η φωτιά είναι μακριά από σπίτια και χωριά, οι ώρες είναι κρίσιμες. Υπάρχουν μεγάλες και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις, που αν μέσα στο φως της μέρας δεν μπορέσουμε να τις ελέγξουμε, η νύχτα θα είναι εφιαλτική. Υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να φύγει σε δασική περιοχή προς την Μαγνησία στα βόρεια και βορειοανατολικά, όπως επίσης και δυτικά, όπου υπάρχουν πολλές εστίες», σημειώνει ο κ. Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, το μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αναπτύσσεται συνεχώς. Οι άνεμοι είναι ισχυροί κι όπως σημειώνουν, «αν τη φωτιά δεν την προλάβουν τα εναέρια και τα επίγεια μέσα, το μέτωπο θα εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο στην κορυφογραμμή πάνω από τη Στυλίδα».

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Σπερχειάδα

Λίγο μετά τις 16:00 πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και κοντά στο χωριό Λευκάδα της Σπερχειάδας στη Δυτ. Φθιώτιδα και μάλιστα σε κοντινό σημείο από τον οικισμό.

Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, εθελοντές από τη Δυτική Φθιώτιδα, όσο και τα πυροσβεστικά που έφτασαν άμεσα από τη Λαμία και τη Μακρακώμη, μαζί με ρίψεις νερού από τα δύο αεροσκάφη Πετζετέλ (PZL) πού βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Λαμίας περιόρισαν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή είναι πάρα πολύ υψηλές γεγονός που εμποδίζει τα δύο αεροσκάφη τύπου PZL να βρίσκονται συνεχώς στον αέρα και να κάνουν ρίψεις νερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ