ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αχαΐα: Δορυφορική εικόνα από τα χιλιάδες καμμένα στρέμματα

Φωτιά Αχαΐα: Δορυφορική εικόνα από τα χιλιάδες καμμένα στρέμματα
ΙΝΤΙΜΕ

Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε στην Αχαΐα και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκαέξι άνθρωποι και να καούν σπίτια και πολλά στρέμματα δασικής έκτασης

Η αρχική εκτίμηση της καμένης έκτασης για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Αιγιαλεία, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS, είναι σχεδόν 4.220 στρέμματα.

Δείτε την δορυφορική εικόνα όπως κατεγράφη από τον Forest Fire Information System (FFIS).:

Το χρονικό της φωτιάς

Όλα ξεκίνησαν, με τη φωτιά να ξεσπά και να καίει εκτός ελέγχου από τις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και παράλληλα έκλεισαν επί ώρες τμήματα της Νέας και της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Κορίνθου.

Σε επιφυλακή τέθηκαν όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το ΕΚΑΒ, ενώ στην Αχαΐα μετέβη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου. Ανάμεσά τους, 78 άτομα που διέμεναν στον ξενοδοχείο Long Beach στην περιοχή Λόγγος.

Κινητοποιήθηκαν όλα τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού που ήταν διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Σε επιφυλακή βρισκόταν και ένα φέρι-μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου-Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων.

Επί τόπου βρέθηκε, επίσης, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να συνδράμει στις επιχειρήσεις εκκένωσης, με την ατμόσφαιρα σε σημεία του παραλιακού μετώπου της περιοχής που φλέγεται να είναι αποπνικτική.

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 16 πολίτες που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ