ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Έκλεισε η εθνική Αθηνών - Λαμίας - Εκκενώνονται οικισμοί

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Έκλεισε η εθνική Αθηνών - Λαμίας - Εκκενώνονται οικισμοί
CNN Greece/ Σπύρος Μελισσάρης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 3 Αυγούστου στις 15:50

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να ενισχύονται συνεχώς και τις φλόγες να πλησιάζουν επικίνδυνα προς την κατοικημένη περιοχή. Λόγω της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, διακόπηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η κυκλοφορία διακόπηκε στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της Λυκόβρυσης και στο ρεύμα προς Πειραιά από την έξοδο του Αγίου Στεφάνου.

Αυτή την ώρα, στην πυρκαγιά στην δασική έκταση στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών επιχειρούν 350 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200, ενώ συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στις 17:00 το απόγευμα δόθηκε εντολή για την εκκένωση του οικισμού Αδάμες, καθώς και για βιομηχανίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Μήνυμα εστάλη από την Πολιτική Προστασία για γενική απομάκρυνση των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και του οικισμού Αδάμες.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν είστε στη Βαρυμπόμπη ή στις Αδάμες εκκενώστε προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας».

Ήδη στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά και μια κατασκήνωση για παιδιά υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ, με τα 80 περίπου παιδιά και τους εργαζόμενους να είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ακόμα ότι φωτιά είναι πολύ κοντά στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας.

Σημειώνεται ότι έγιναν και αρκετές εκρήξεις που μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί από πού προήλθαν κάτι που θα διευκρινιστεί αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Ιδιαίτερα δύσκολη περιέγραψε την κατάσταση ως προς την φωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπυρίδων Βρεττός, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Όπως είπε ο κ. Βρεττός, η φωτιά δεν έχει περιοριστεί, καθώς το μέτωπο είναι τεράστιο. Επίσης, όπως πρόσθεσε, ερωτηθείς για την κατάσταση με τις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση, γίνονται διαρκώς εκρήξεις.

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, το θετικό είναι ότι δεν φυσάει δυνατός αέρας κάτι που αφήνει ελπίδες να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μηνύματα από το 112

Νωρίτερα η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν καμινάδες, πόρτες και παράθυρα για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους.

Το μήνυμα αναφέρει:

«Επείγουσα ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 03-08-2021, 14.25. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Λίγη ώρα αργότερα, αντίστοιχο μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους της περιοχής Μορτερού, βόρεια του κόμβου Ερυθραίας.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Οινόη-Πειραιάς

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει ότι έχει γίνει διακοπή ρεύματος, στο τμήμα Πειραιάς-Πολυδένδρι. Παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο τμήμα Οινόη-Πειραιάς με εντολή της Πυροσβεστικής.

Την ίδια ώρα, καθυστερήσεις και ακυρώσεις σημειώνονται στα δρομολόγια Χαλκίδας, καθώς και στον άξονα Αθήνας Θεσσαλονίκης και αεροδρομίου. Τα δρομολόγια από Κιάτο τερματίζουν στα Λιόσια.

Παράλληλα η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους:

Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).

ΑΔΜΗΕ-Επανήλθαν τα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης - Σε εξέλιξη το φαινόμενο

Επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) που τέθηκαν νωρίτερα εκτός εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, κοντά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διαχειριστή, η βλάβη προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν υπάρχει ζημιά ή βλάβη στις υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς αλλά και ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ