ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Μόνο ένα ενεργό μέτωπο - Αγώνας δρόμου για την οριοθέτησή του

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Μόνο ένα ενεργό μέτωπο - Αγώνας δρόμου για την οριοθέτησή του
CNN Greece / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη βόρεια Αττική με την εικόνα το πρωί της Τετάρτης να είναι καλύτερη καθώς στη «μάχη» έχουν μπει τα εναέρια μέσα

Τα πύρινα μέτωπα εντοπίζονταν σε Βαρυμπόμπη,τους Θρακομακεδόνες και το Τατόι, και σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, έχει μείνει μόλις ένα μεγάλο ενεργό και τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση.

Οι βασικές εστίες της φωτιάς εντοπίζονταν πέριξ του νεκροταφείου Κρυονερίου και στο Ρέμα της Χελιδονούς ενώ υπάρχουν και καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 03:30 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή για εκκένωση τμήματος του Κρυονερίου επί της οδού Ανοίξεως.

Η φωτιά στην Βαρυμπόμπη, πήρε μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας τεράστια καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε δεκάδες σπίτια που κάηκαν.

Η πυρκαγιά έκαψε σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει πυροσβεστικά τείχη, τόσο για να αποφευχθεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές όσο και να μην «φύγει» προς την Πάρνηθα, η πύρινη λαίλαπα είναι αδύνατον να περιοριστεί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακούγονται ανά διαστήματα ισχυρές εκρήξεις, είτε από μετασχηματιστές της ΔΕΗ είτε από αυτοκίνητα που εγκατέλειψαν οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τη φωτιά.

Απεγνωσμένοι κάτοικοι που είδαν να καίγεται η περιουσία τους μίλησαν στην κάμερα του CNN Greece:

Στην πυρκαγιά επιχειρούν πάνω από 500 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Διακοπή κυκλοφορίας

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σε λειτουργία τα κυκλώματα του ΑΔΜΗΕ

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς. Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV 'Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα - ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του συστήματος.

Μητσοτάκης: Δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής - Οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη το πρωί στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, όπου ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, Στέφανο Κολοκούρη και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κατάσταση στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Συντονιστικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ και αντιμετωπίστηκε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Επίσης, σημείωσε ότι είναι θετικό πως μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν αλλά τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

Στη σύσκεψη στο Συντονιστικό μετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θόδωρος Λιβάνιος και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα Τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά. Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην αστυνομία, τους εθελοντές μας, που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Είχε προηγηθεί δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία ανέφερε:

«Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα και στα τέσσερα μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα τέσσερα μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό, τα υπόλοιπα σε ύφεση. Υπάρχει πάρα πολλή ακόμα δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. Καταλαβαίνετε ότι το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει, υπήρχε μία σχετική άπνοια, είχε ανέβει σχετικά η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα, νομίζω ότι καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα. Για αυτό και πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, να κλείσουν λιγάκι τα μέτωπα αυτά, ώστε να πάμε σε μία τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης».

Αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, ο πρωθυπουργός μετέβη στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, είδε από κοντά τις καταστροφές, συνομίλησε με τους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της φωτιάς και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ