ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο με τη διασπορά του καπνού από τις φωτιές -Σε λίγες ώρες «κατάπιε» Αττική και Εύβοια

Βίντεο με τη διασπορά του καπνού από τις φωτιές -Σε λίγες ώρες «κατάπιε» Αττική και Εύβοια
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Στη δημοσιότητα έδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το χάρτη με τις φωτιές που ξέσπασαν στη Λίμνη της Εύβοιας.

Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζονται οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς, η οποία ανιχνέυθηκε από την υπηρεσία FireHub στις 3/8/2021 και ώρα 17.10 τοπική.

Στον ίδιο χάρτη απεικονίζονται και οι περιοχές που είχαν καεί παλαιότερες χρονιές με πιο χαρακτηριστική την πυρκαγιά του 2016 η οποία είχε κάψει 20.000 στρέμματα.

Όπως σημειώνεται από το Αστεροσκοπείο, οι ενεργές εστίες είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας δορυφορικών εικόνων SUOMMI NPP και ΝΟΑΑ-20 που λαμβάνονται καθημερινά στις κεραίες της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ http://ffis.beyond-eocenter.eu/.

Οι καμένες εκτάσεις αποτελούν προϊόν της υπηρεσίας διαχρονικής χαρτογράφησης και απεικόνισης καμένων εκτάσεων του FireHub.

Δείτε το βίντεο με τη διασπορά καπνού σε όλη την Ελλάδα:

Στο σύστημα παρακολούθησης της διασποράς του καπνού http://smoke.beyond-eocenter.eu/ μπορείτε να δείτε τη χωρική και χρονική εξέλιξη του καπνού από διαφορετικά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα βάση των τρεχουσών ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής στο δήμο Μαντουδίου στην Εύβοια δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αργύρης Λιάσκος, κάνοντας παράλληλα εκκλησιά για εναέρια μέσα καθώς η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη.

Τεράστιες εκτιμάται πως είναι η καταστροφή σε περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα.

Όλη τη νύχτα πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδιναν μάχες για να συγκρατήσουν τις φλόγες, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνεχώς άλλαζαν, συνεχώς αυξάνονταν, συνεχώς ξεπερνούσαν τις γραμμές άμυνας.

«Τούτη η απόλυτη καταστροφή δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. «Δεν μπορείς να αποτιμήσεις διαφορετικά τα περισσότερα από 15.000 στρέμματα της καταστροφής» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ