ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Γιατί επεκτάθηκαν επικίνδυνα οι φλόγες

Λέκκας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Γιατί επεκτάθηκαν επικίνδυνα οι φλόγες
CNN Greece / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Για πρωτόγνωρες εικόνες από την μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη έκανε λόγο ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Μια εικόνα καταστροφής που συντίθεται από επιμέρους επεισόδια πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ και τόνισε ότι το σημαντικό είναι πως δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Πρόσθεσε πως «όλα τα υπόλοιπα είναι σε τραγική κατάσταση».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις παραμέτρους που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς οι οποίοι ήταν:

  • Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
  • Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
  • Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Όπως είπε «η καύσιμη ύλη ήταν μικτή από δάσος και σπίτια και αυτοκίνητα και ότι μπορεί να σκεφτεί κανείς που προκύπτει από ανθρώπινη δραστηριότητα και ήταν οριακά στο να αναφλέγει. Η ώρα ήταν 14.00-15.00 το μεσημέρι όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά και γιγαντώθηκε χωρίς καθόλου υγρασία ούτε στο έδαφος ούτε στα φυτά που θα μπορούσε κάπως να αποτρέψει κάπως την εξάπλωση της φωτιάς ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η μορφολογία του εδάφους μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης» είπε ενδεικτικά.

Ερωτηθείς για τον τρόπο διαχείρισης της πυρκαγιάς σχολίασε πως έγινε μια πολύ καλή διαχείριση κάτω από άνισες συνθήκες.

Αναφορικά με το πλέον θα ζούμε βιώνοντας συχνά τέτοια φαινόμενα σημείωσε πως εδώ και ένα χρόνο είχαμε περίπου 10 γεγονότα (πυρκαγιές και πλημμύρες) εκτός από τους σεισμούς και εκτίμησε πως τα φαινόμενα θα έχουν μια ιδιαίτερη συχνότητα αυξανόμενη από εδώ και πέρα λόγω όλων των παραγόντων που έχουν αναλυθεί το προηγούμενο διάστημα με κάθε λεπτομέρεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ