ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας στο CNN Greece: Η φωτιά έχει αφήσει αποτύπωμα στο μικροκλίμα της Βαρυμπόμπης

Λέκκας στο CNN Greece: Η φωτιά έχει αφήσει αποτύπωμα στο μικροκλίμα της Βαρυμπόμπης
INTIME NEWS

Για τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη και είχε ως αποτέλεσμα την αποτέφρωση τεράστιας δασικής έκτασης, καθώς επίσης και την καταστροφή δεκάδων οικιών, μίλησε στο CNN Greece o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιαμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. 

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Βαρυμπόμπης είναι κυρίως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε και που ως κύρια συνέπεια έχει την παρατεταμένη ξηρασία. Η ξηρασία αυτή που βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, αποτελεί πρόσφορο έδαφος τόσο για την ανάφλεξη, όσο και για τις εφιαλτικές αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ στο CNN Greece, σχετικά με την χθεσινή φωτιά, ήταν τα όρια ανάμεσα σε αστική και δασική περιοχή που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δυσδιάκριτα. «Υπάρχει ουσιαστικά μίξη του αστικού ιστού με τη δασική έκταση».

Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης, αφού από τη μία το δάσος από μόνο του αποτελεί «τροφή» για μια φωτιά, ενώ από την άλλη η φωτιά δεν μπορεί να ανασχεθεί όταν συναντάει αποθήκες γεμάτες με καύσιμα υλικά.

Επιπροσθέτως, το παραπάνω γεγονός δυσχεραίνει ιδιαίτερα και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν ώστε να περιοριστεί η πυρκαγιά.

Όσον αφορά στο μικροκλίμα που δημιουργήθηκε στη Βαρυμπόμπη, ο Ευθύμιος Λέκκας ήταν σαφής: Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το πέρας της πυρκαγιάς.

«Κάθε περιοχή έχει τα δικά της συγκεκριμένα κλιματικά χαρακτηριστικά». Η φωτιά δημιουργεί δικά της χαρακτηριστικά αλλά το χειρότερο είναι πως αφήνει και αποτύπωμα μέσω του μικροκλίματος που αλλάζει μετά την κατάσβεσή της, αφού δέντρα, και εκτάσεις πρασίνου έχουν γίνει στάχτη.

Σχετικά με το μέλλον, όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συγκεκριμένες συνθήκες καθώς αποτελούν μέρος της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε και που αποτυπώνεται με τον παρατεταμένο καύσωνα της τελευταίας εβδομάδας.

«Υπάρχει τεράστιο θέμα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, για να καταλήξει πως «πρόκειται για ένα πλέγμα παραμέτρων που θα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά, κάτι που χρειάζεται χρόνος για να γίνει. θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τέτοιες θερμοκρασίες και τις συνέπειές τους τους καλοκαιρινούς μήνες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ