ΕΛΛΑΔΑ

Νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

Νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά
Στιγμιότυπο από τον καταυλισμό προσφύγων στη Λάρισα EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, και σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, συνολικά 52.352 άνθρωποι βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ενώ η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία ξεκίνησε χθες το πρωί, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο περισσότεροι από 200 μετανάστες και πρόσφυγες, 187 στη Λέσβο και 20 στη Σάμο.

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 463 προσφύγων στη Λέσβο, 199 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hot spot. Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα Hot spots των τριών νησιών, παραμένουν: Στη Μόρια στη Λέσβο 3021, στη Χίο 1766 και στη Σάμο 479.

Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των όσων δίνονται ως διαμένοντες στο hot spot της Χίου, από την περασμένη Παρασκευή, έχοντας εγκαταλείψει τη δομή, διαμένουν, είτε στον καταυλισμό του δήμου στη Σούδα του κάστρου της πόλης είτε στο λιμάνι της πόλης, μέρος του οποίου έχουν καταλάβει διεκδικώντας τη μεταφορά τους στον Πειραιά, προκειμένου λένε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων, συγκεκριμένα 11.280, ενώ δύσκολες είναι οι συνθήκες και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου 4.761 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στην πύλη Ε-3, την Ε-1, την Ε-2, αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη.

prosfyges

prosfyges1

Για τη στέγαση των προσφύγων στον Πειραιά, πρόκειται να μεταφερθούν μικρά λυόμενα σπίτια, με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο το πρωί της Τρίτης κατέπλευσε στο λιμάνι του Βόλου, προερχόμενο από τη Μυτιλήνη, προκειμένου να παραλάβει τον εξοπλισμό και να τον μεταφέρει στον Πειραιά.

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η εκκένωση του λιμανιού, με την μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας που ετοιμάζεται στον Σκαραμαγκά, και θα είναι χωρητικότητας 3.000 θέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ