ΕΛΛΑΔΑ

Δορυφορικές εικόνες των πυρκαγιών σε Εύβοια και Ηλεία

Δορυφορικές εικόνες των πυρκαγιών σε Εύβοια και Ηλεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μέγεθος της καταστροφής που εκτυλίσσεται σε δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Λίμνη Ευβοίας και την Αρχαία Ολυμπία Ηλείας αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες από τους δορυφόρους Suomi NPP και NOAA-20 της NASA νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι δορυφορικές λήψεις δείχνουν μεγάλες εκτάσεις όπου οι δορυφόροι εντόπισαν θερμικά στίγματα τις τελευταίες ώρες.

Επίσης από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τον γεωστατικό δορυφόρο της EUMETSAT και επιβεβαιωμένες καταγραφές από φωτογραφίες, αυτές οι δυο δασικές πυρκαγιές παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ακραίας συμπεριφοράς καθώς έχουν σχηματιστεί πυροσωρείτες ως αποτέλεσμα του υψηλού θερμικού φορτίου και των πολύ ισχυρών ανοδικών κινήσεων στα πύρινα μέτωπα.

Εικόνα 1: Δορυφορική εικόνα των εκτιμώμενων θερμικών στιγμάτων (hot spots) απο τους δορυφόρους Suomi NPP και NOAA-20 της πυρκαγιάς στην Λίμνη, Ευβοίας την Τετάρτη 04/08.
Εικόνα 2: Δορυφορική εικόνα των εκτιμώμενων θερμικών στιγμάτων (hot spots) απο τους δορυφόρους Suomi NPP και NOAA-20 της πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία, Ηλείας την Τετάρτη 04/08.
Εικόνα 3: Δορυφορική εικόνα των πυροσωρειτών στις πυρκαγιές στην Λίμνη, Ευβοίας και την Αρχαία Ολυμπία, Ηλείας την Τετάρτη 04/08.

Οι φλόγες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την καταστροφική τους πορεία Βόρεια Εύβοια. Οι ενισχυμένες εναέριες δυνάμεις -κατά περιόδους ακόμα και 7 αεροπλάνα και ελικόπτερα- καλούνται να δώσουν τη μάχη σε τρία βασικά μέτωπα ενώ από τη στιγμή που οι φλόγες έχουν κάψει χθες Σηπιάδα και Χρόνια και σήμερα τις Ροβιές, πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα στο μεσοδιάστημα παρά μόνο θάλασσα. Έτσι το σύνολο των δυνάμεων έχει ρίξει το κύριο βάρος στον ορεινό όγκο και στα χωριά τα οποία παραμένουν κυκλωμένα από τις φλόγες.

Δύσκολες ώρες και στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς νέες εστίες φωτιάς μαίνονται ανεξέλεγκτες στην ευρύτερη περιοχή. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για εκκένωση κοινοτήτων στην περιοχή Μιράκα και Ηράκλεια, ενώ εκκενώθηκε και ο ίδιος ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας. Ήδη, δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες».

«Καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες», σημείωσε ακόμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ