ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία
Εικόνα από τη φωτιά στην Εύβοια ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η νύχτα σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία όπου συνεχίζει να δίνει μεγάλη μάχη η Πυροσβεστική στα πύρινα μέτωπα.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εύβοια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν μεγάλες αναζωπυρώσεις κοντά στους οικισμούς που απειλήθηκαν (Ροβιές και Χρόνια), ενώ υπάρχουν και ζημιές σε σπίτια.

Στις 7:30 ξεκίνησε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό.

Ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Πηγή: evima.gr

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.

Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Αυτή τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα και αναμένεται να μπουν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςθα επισκεφθεί την Βόρεια Εύβοια την Παρασκευή (06/08).

Σώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος στην Αρχαία Ολυμπία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν σήμερα το πρωί οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας.

Πέντε εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Στις φλόγες και η Μεσσηνία

Την ίδια ώρα, συνεχίζει να καίει και η φωτιά στη Μεσσηνία.

messinialive.gr

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι». «Το θετικό είναι», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Όσον αφορά στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αυτές αποτελούνται από 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Λόγω της φωτιάς έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

Δύσκολη και η σημερινή ημέρα

Μέσα σε ένα 24ώρο εκδηλώθηκαν 118 πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση το βράδυ της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, υπογράμμισε πως, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και σήμερα Πέμπτη, θα είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU) η χώρα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και την Σουηδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ