ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Εκκένωση σε Αγία Άννα, Μαντούδι - Ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα

Φωτιά Εύβοια: Εκκένωση σε Αγία Άννα, Μαντούδι - Ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 5 Αυγούστου στις 15:55

Ανεξέλεγκτα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη Βόρεια Εύβοια, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μεγάλη μάχη για μία ακόμα μέρα από αέρα και ξηρά. Τα μέτωπα προχωρούν επικίνδυνα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνται ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν. Δυτικά και βορειοδυτικά του Δρυμώνα το μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας παρθένο δάσος. Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνεχίζει την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί.

Το άλλο μέτωπο, βόρεια του Δρυμώνα, κινείται στην κορυφογραμμή, στον Καβαλάρη, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ οι πυροσβέστες με τα χωματουργικά μηχανήματα που υπάρχουν εκεί προσπαθούν να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας κατά μήκος του δρόμου από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα προς το χωριό Κοκκινομηλιά που είναι δυτικά, ελπίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν προληπτικά τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης - Αγ. Άννης.

Μήνυμα του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται σε Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Κεραμεία, Αγκάλη Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην σε Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Κεραμεία, Αγκάλη Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Μαντούδι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης –Αγ. Άννας και την έγκαιρη μεταφορά του πληθυσμού, έχει εκμισθώσει λεωφορεία, τα οποία ήδη μεταβαίνουν στις περιοχές, καθώς και ξενοδοχεία και άλλους κατάλληλους χώρους υποδοχής, που θα φιλοξενήσουν τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώνονται.

Διαμορφώνονται επίσης στεγασμένοι χώροι υποδοχής, όπως το κλειστό γήπεδο Χαλκιά – Αναστασιάδη του Δήμου Χαλκιδέων.

Η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δίνει στη δημοσιότητα και του τρόπους επικοινωνίας σημειώνοντας:«Παρακαλούνται όσοι είναι αναγκαίο να κάνουν χρήση αυτών των χώρων να επικοινωνήσουν στα τηλ.: 2221.3.53891 Γραφείο Περιφερειάρχη, 2221.3.53690 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας, 6985734029 Μαριάννα Λιάσκου, 6947255261 Νίκος Κριτσίλης»

Σύμφωνα με το evima.gr, από τη μεγάλη φωτιά έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς το πύρινο μέτωπο καίει ανεξέλεγκτα.

Όπως δήλωσε στο evima.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης δόθηκε εντολή για εκκένωση στην Αγία Άννα και το Αχλάδι.

«Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν, η φωτιά θα σταματήσει στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι στην Αγία Άννα κόβουν δέντρα για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες.

«Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο και με πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Παράλληλα, ενεργοποιούμε μεταφορικά μέσα για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για τη στέγαση του πληθυσμού» σημειώνει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός σε δήλωσή του.

Ο ίδιος απευθύνει «θερμή παράκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διευκολύνουν το έργο της Πυροσβεστικής και όλων των Σωμάτων Ασφαλείας».

Σημειώνεται πως μεταξύ των κατοίκων ιδιαίτερα στις περιοχές που ζητείται η εκκένωση τους υπάρχει αναστάτωση και σημειώνονται αντιδράσεις καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους ή ακόμη και από τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις δημιουργώντας όμως με αυτό τον τρόπο σύνθετα προβλήματα.

Εκκενώθηκαν Κεχριές και Δάφνη

Ήδη από νωρίς το πρωί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και οι κάτοικοι στο χωριό Κεχριές, και Δάφνη, όπου δημιουργούνται ζώνες προστασίας.

Από νωρίς, στη Δάφνη και τις Κεχριές δίδεται μία πραγματική μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά κυρίως κατοίκους της περιοχής, ρητινοσυλλέκτες οι περισσότεροι που γνωρίζουν το δάσος πολύ καλά, για να δημιουργήσουν ζώνες έτσι ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς.

«Είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές, και πιστεύω ότι τη δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, και, όπως διευκρινίζει, «με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».

Από την ίδια πλευρά τη φωτιάς δηλαδή την ανατολική, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα.

Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες. Σημειώνεται ότι το χωριό Κουρκουλοί εκκενώνεται για δεύτερη φορά αυτές τις μέρες. Οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή είναι συνεχείς.

Την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού και εναέριων μέσων στο έργο της κατάσβεσης.

«Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο. Εκεί επιχειρούν και εναέρια μέσα, για όσο είναι στην περιοχή, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες μιας και δεν υπάρχουν άλλες προσβάσεις» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κελαϊδίτης και προσθέτει πως «αν ξεφύγει από εκεί κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει».

Την τελευταία ώρα, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του χωριού Σκεπαστή και προς Αμέλαντες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στο δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς η φωτιά μένεται ανεξέλεγκτη μέσα σε συμπαγές παρθένο πευκοδάσος.

Από χθες η φωτιά πέρασε από το μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και τον Δρυμώνα και ακολούθησε δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε βόρεια φτάνοντας στην πευκόφυτη κορυφή του βουνού και συνεχίζει με κατεύθυνση το πευκοδάσος ανάμεσα στα χωριά Κοκκινομηλιά και Κεράσια.

Το άλλο μέτωπο κινήθηκε δυτικά από το χωριό Δρυμώνας και ενώθηκε με το μέτωπο φωτιάς που κινήθηκε βόρεια από το χωριό Καλαμούδι και -ως ένα μεγάλο μέτωπο πλέον- πήρε κατεύθυνση δυτική και βόρειοδυτική προς τα χωριά Κούλουροι και Μαρούλι των οποίων έχει διαταχθεί από χθες η εκκένωσή τους.

Ανάμεσα στα χωριά Δρυμώνας και Κούλουροι υπάρχει ένα ρέμα και από χθες μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Στερεάς σε συνεργασία με κατοίκους προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά.

«Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε σε εκείνο το σημείο γιατί είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σε αυτή τη φάση», υπογραμμίζει ο Γ. Κελαϊδίτης σημειώνοντας συγχρόνως πως «οι φλόγες δεν πλησιάζονται στην περιοχή του Δρυμώνα και βορειότερα. Είναι τεράστιες και ανεξέλεγκτες. Αν μας ξεφύγει η φωτιά από αυτά τα σημεία είναι πολύ δύσκολο να την συγκρατήσουμε πριν φτάσει στη θάλασσα. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη».

Την ίδια στιγμή δεν τελειώνει και ο πονοκέφαλος με τις αναζωπυρώσεις μέσα στην τεράστια έκταση που έχει γίνει στάχτη. Πολλές από αυτές είναι επικίνδυνες καθώς βρίσκονται κοντά σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές με συνέπεια πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν από σπίτι σε σπίτι για να προλάβουν τις καταστροφές.

Νωρίτερα, εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

Παράλληλα, τη νύχτα εκκενώθηκαν και πάλι οι οικισμοί Κουρκουλοί, Σκεπαστή, καθώς και Αμέλαντες και Κεράμια.

Αυτή την ώρα, επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Σημειώνεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει κηρυχθεί η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2022, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε και την πιο ενεργή συνδρομήτων Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ