ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ηλεία: Εγκλωβισμένοι στο χωριό Κλάδεος, εκκενώνεται το χωριό Λάλα - Στις φλόγες σπίτια

Φωτιά Ηλεία: Εγκλωβισμένοι στο χωριό Κλάδεος, εκκενώνεται το χωριό Λάλα - Στις φλόγες σπίτια
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περίμετρο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς μαίνεται η φωτιά στην περιοχή.  

Αντιμέτωποι με μεγάλη περίμετρο φωτιάς και διάσπαρτες εστίες βρίσκονται 174 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων και 52 οχήματα, ενώ από αέρως επιχειρούν περιοδικά 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό και 7 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης καίγεται δασική έκταση κοντά στους Σχίνους Ηλείας, ενώ γίνεται λόγος για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν Πύργο, Ολυμπία, Χελιδόνι, Βύλιζα και Λατζοίο.

Στο μέτωπο που ξέσπασε δύο χιλιόμετρα μακριά από τον Πύργο εντοπίστηκε άτομο με μηχανάκι να κινείται μέσα στο δάσος και από όπου περνούσε μετά από λίγο ξεσπούσε φωτιά, όπως δήλωσε στο Open ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν επίσης εγκλωβισμένοι άνθρωποι στην κοινότητα Λάσδικα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν λάβει γνώση και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να φθάσουν στην τοποθεσία και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Τα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, βρσίσκονται στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα, ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, «πολύ δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, «γίνεται μετ' εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά»,

Αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους από κοινότητες που έπρεπε να εκκενωθούν, λόγω της φωτιάς, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Σπίτια και επιχειρήσεις καίγονται στο χωριό Λάλα στην Ηλεία το οποίο εκκενώνεται, ενώ η συνδρομή της Αστυνομίας ζητήθηκε για την εκκένωση του χωριού Κλάδεος στην Αρχαία Ολυμπία όπου -σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ- βρίσκονται περίπου 150 κάτοικοι, οι οποίοι δεν έχουν από χθες ρεύμα.

Νωρίτερα, δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας κάτοικος φέρει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών.

Και οι δύο κάτοικοι παραμένουν στο κέντρο υγείας, όπου τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες.

Στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Από χθες το μεσημέρι έως σήμερα έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν τουλάχιστον 30 περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ