ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Πέρασε την Εθνική οδό στις Αφίδνες - Καίγονται σπίτια σε Ιπποκράτειο Πολιτεία

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Πέρασε την Εθνική οδό στις Αφίδνες - Καίγονται σπίτια σε Ιπποκράτειο Πολιτεία
Σπύρος Μελισσάρης/CNN GREECE

Σκληρή είναι η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στα διόδια των Αφιδνών, ωστόσο μεταπήδησαν οι φλόγες στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης. Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες ώστε να μην κατευθυνθούν οι φλόγες προς Καπανδρίτι,  Άγιο Στέφανο, ΡοδόπηΚάλαμο και Ωρωπό.  

Δυνάμεις του στρατού σπεύδουν στο Καπανδρίτι προκειμένου να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.

Αυτήν την ώρα καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ η πυρκαγιά κυκλώνει τις Αφίδνες και το Κρυονέρι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο, καιγονται σπίτια και επιχειρήσεις, ο οποίος κάνει έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Δύο εθελοντές δασοπυροσβέστες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο KAT έχουν διακομιστεί ακόμα πέντε πολίτες και όλοι φέρουν ελαφρά εγκαύματα. Συγκεκριμένα, τρεις εγκαυματίες διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου.

Το «Σισμανόγλειο» θα εφημερεύσει εκτάκτως μετά από εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στην Αττική εφημερεύουν τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Ερυθρός», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».

Κλειστή είναι η Εθνική Οδός στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη προς Λαμία και στο ύψος των Οινοφύτων προς Αθήνα, ενώ υπάρχει κίνδυνος για διακοπή ρεύματος.

Νωρίτερα βρισκόταν σε εξέλιξη η εκκένωση της κοινότητας Κρυονερίου καθώς και της Ιπποκρατείου Πολιτείας, που απειλούνται από το πύρινο μέτωπο. Παράλληλα, εντολή εκκένωσης δόθηκε για τις Αφίδνες και τον Κοκκινόβραχο.

Αντιμέτωπη με τις φλόγες βρίσκεται πλέον η Ιπποκράτειος Πολιτείας. Την ίδια ώρα, η πύρινη λαίλαπα «καταπίνει» σπίτια και περιουσίες στη Δροσοπηγή.

Μήνυμα 112 σε όλη τη χώρα

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ η Πολιτική Προστασία απέστειλε έκτακτο μήνυμα 112 προς όλους τους πολίτες σε όλη τη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχει πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες.

«Πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς», έγραφε το μήνυμα που έλαβαν οι πολίτες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ