ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Εφιαλτική νύχτα στην Αττική - Εκκενώνονται Καπανδρίτι και Πολυδένδρι

Φωτιά: Εφιαλτική νύχτα στην Αττική - Εκκενώνονται Καπανδρίτι και Πολυδένδρι
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στην προληπτική εκκένωση των περιοχών Καπανδρίτι και Πολυδένδρι προχωρούν οι αρχές καθώς μαίνεται η φωτιά σε Αφίδνες Αττικής, Δροσοπηγή και Κρυονέρι μετά τις αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η πύρινη λαίλαπα «καταπίνει» σπίτια και κολώνες της ΔΕΗ σε Αφίδνες, Δροσοπηγή και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

ΩΡΑ 04:49 Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 για τους κατοίκους του Βόθωνα στο Μαραθώνα.

Σύμφωνα με το μήνυμα καλούνται όσοι βρίσκονται στον Βόθωνα να εκκενώσουν προς Μαραθώνα.

Να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα εστάλη μήνυμα από το 112 που ενημέρωνε να εκκενωθούν οι περιοχές του Αγίου Στεφάνου και συγκεκριμένα το Πευκόφυτο και ο οικισμός Ποντίων.

Νωρίτερα, διαταγή εκκένωσης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγ. Στέφανος εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23:00 μετά από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. Θεοφιλόπουλου.

ΩΡΑ 04:11 Ανεξέλεγκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη και πλέον έχει μπει σε Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά που «καβάλησε» στις 21:30 το βράδυ της Πέμπτης (05/08) την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου μπήκε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις Αφίδνες καίγοντας τα πρώτα σπίτια.

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης, είπε πως τα σημεία της Εθνικής Οδού που υπάρχει κίνδυνος να περάσει η φωτιά είναι τρία, στις Αφίδνες, στη Δροσοπηγή και σε ένα σημείο στα διόδια.

03:16 Για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και τροχαίων ατυχημάτων, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, από την 18:50 ώρα της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021 και μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, ισχύει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως ακολούθως:

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το Νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

ΩΡΑ 02:49 Η ένταση της φωτιάς είναι τεράστια και οι πυροσβέστες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να την καταπολεμήσουν.

«Εάν μου δίνατε τη δυνατότητα να πω μία φράση, θα πω ότι έχουμε ανάγκη ενίσχυσης επίγειων δυνάμεων στην Ιπποκράτειο. Χρειάζονται ενισχύσεις πυροσβεστικών και ενισχύσεις με υδροφόρες»

Αυτό είπε στο Mega, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφιδνών Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος.

«Κινδυνεύουν κατοικίες, επιχειρήσεις, μόνο άνθρωποι δεν κινδυνεύουν. Όλο το απόγευμα με τη συμμετοχή της αστυνομίας εκκενώθηκε βιαίως το χωριό. Τους σήκωσε η αστυνομία για να φύγουν».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρακόπουλο, οι Πυροσβέστες μάχονται με αυτοθυσία ωστόσο το θέμα είναι πως οι δυνάμεις είναι λίγες.

«Άνθρωποι είναι, δεν είναι μηχανές!», ξέσπασε.

ΩΡΑ 01:52 Μία μεγάλη έκρηξη σε κοντέινερ που ενδεχομένως είχε φιάλες υγραερίου θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραία για τους πυροσβέστες που επιχειρούν στη μεγάλη φωτιά στη Βόρεια Αττική.
Ο διοικητής Αττικής της Πυροσβεστικής Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος μιλώντας στο Mega τόνισε ότι το ωστικό κύμα «πέταξε» τους πυροσβέστες, ωστόσο όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

ΩΡΑ 01:27 Δύσκολη η νύχτα για την Αττική, με τις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία να δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα, την ώρα που η φωτιά κατευθύνεται προς το Καπανδρίτι.

Η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 με μήνυμα προς τους πολίτες στον οικισμό Πευκόφυτου ή Ποντίων της περιοχής Αγίου Στεφάνου ζητά την εκκένωση προς Αθήνα μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας.

Οι πολίτες σε Πολυδένδρι και Καπανδρίτι καλούνται να απομακρυνθούν προς Βαρνάβα και Νέα_Μάκρη την από επαρχιακή οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου.

Λίγο πριν τις 22:00 οι φλόγες μεταπήδησαν στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στα διόδια των Αφιδνών και πλέον το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς Καπανδρίτικαι Άγιο Στέφανο.

Γύρω στις 22:30, δυνάμεις του στρατού ξεκίνησαν προς Καπανδρίτι προκειμένου να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.

Μήνυμα 112 στους κατοίκους σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Αγιος Γεώργιος ή Πουρίθι να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

Κλειστή είναι η Εθνική Οδός στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη προς Λαμία και στο ύψος των Οινοφύτων προς Αθήνα, ενώ υπάρχει κίνδυνος για διακοπή ρεύματος.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε Δροσοπηγή και Κρυονέρι, καθώς η πύρινη λαίλαπα παρελαύνει στις περιοχές από τις 18:00 της Πέμπτης.

Διασωληνωμένοι δύο εθελοντές δασοπυροσβέστες

Δύο εθελοντές δασοπυροσβέστες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο KAT έχουν διακομιστεί ακόμα πέντε πολίτες και όλοι φέρουν ελαφρά εγκαύματα. Συγκεκριμένα, τρεις εγκαυματίες διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου.

Το «Σισμανόγλειο» θα εφημερεύσει εκτάκτως μετά από εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στην Αττική εφημερεύουν τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Ερυθρός», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».

Μήνυμα 112 σε όλη τη χώρα

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ η Πολιτική Προστασία απέστειλε έκτακτο μήνυμα 112 προς όλους τους πολίτες σε όλη τη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχει πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες.

«Πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς», έγραφε το μήνυμα που έλαβαν οι πολίτες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ