ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Καίγονται σπίτια στην Κεράμεια - Νέα εκκένωση διά θαλάσσης της Αγίας Άννας

Φωτιά Εύβοια: Καίγονται σπίτια στην Κεράμεια - Νέα εκκένωση διά θαλάσσης της Αγίας Άννας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε:

Δραματικές ώρες για τους κατοίκους της Εύβοιας, καθώς το πύρινο μέτωπο συνεχίζει ακάθεκτο το καταστροφικό του έργο τόσο προς τα ανατολικά, όσο και κεντρικά. Η πύρινη λαίλαπα σαρώνει χιλιόμετρα από την Αγία Αννα και το Μαντούδι, μέχρι τη Σκεπαστή και τις Κεχριές.

Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και κατευθύνεται εκ νέου στην Αγία Άννα, όπου πραγματοποιήθηκε νέα εκκένωση δια θαλάσσης όσων είχαν παραμείνει στην περιοχή.

Οι φωτιές κύκλωσαν τα χωριά, οι πυροσβέστες αψηφώντας τους καπνούς και τις φλόγες μπήκαν μέσα στα χωριά για να σώσουν τους ανθρώπους και προς στιγμήν εγκλωβίστηκαν και οι ίδιοι. Αργότερα κατόρθωσαν να βρουν το δρόμο της εξόδου οδηγώντας τους ανθρώπους με ασφάλεια εκτός κινδύνου.

Ωστόσο, συνέχισαν να ερευνούν στα σπίτια για ανθρώπους που πιθανά να έμειναν εκεί, ενώ παράλληλα έδωσαν μάχη με τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών για να περιορίσουν τις καταστροφές.

Στο χωριό της Αγίας Άννας αλλά και στην παραλία της δεκάδες άνθρωποι άρχισαν να επιβιβάζονται σε πλοία για να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Αιδηψού, Σωτήρη Δανίκα, αλιευτικά και σκάφος του Λιμενικού Μαντουδίου έχουν ήδη απομακρύνει κάποιους κατοίκους, ενώ σκάφη θα περισυλλέξουν κόσμο επίσης από τις παραλίες σε Ψαροπούλι, Κοτσικιά και Αχλάδι.

«Δέκα μικρά καραβάκια που παρέλαβαν τους πολίτες και τους οδήηγησαν σε ασφαλές περιβάλλον, σε ένα τουριστικό σκάφος 200 ατόμων που βρίσκεται ανοιχτά, ενώ συγχρόνως έχει δοθεί εντολή και σε άλλα ferry boat από την Αιδηψό και κινούνται προς την Αγία Άννα για να παραλάβουν όσους ανθρώπους χρειαστεί» όπως είπε.

Παράλληλα, στην Κεράμεια καίγονται σπίτια, όπως και στην Σκεπαστή. Ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι και πυροσβέστες στην Κεράμεια, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η φωτιά κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και είχαν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια στα χωριά Σκεπαστή και Κεράμεια, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια.

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Ο κ. Σπανός απευθύνει «θερμή παράκληση προς όλους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και των σωμάτων ασφαλείας».

ΩΡΑ 03:54 Οι χειρότεροι φόβοι για τη φωτιά στην Εύβοια, δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει για τρίτο 24ωρο το καταπράσινο νησί, μαίνεται ανεξέλεγκτη απειλώντας την Αγία Άννα και τη Στροφυλιά.

Το βράδυ της Πέμπτης οι κάτοικοι της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την περιοχή με σκάφη του Λιμενικού, βάρκες και καΐκια, ενώ από νωρίς είχε δοθεί εντολή στους κατοίκους της Στροφυλιάς να είναι σε ετοιμότητα.

Τελικά, λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η Στροφυλιά, με την Αστυνομία να χτυπάει τις πόρτες στους κατοίκους που μέσα σε ελάχιστα λεπτά έπρεπε να μαζέψουν τα βασικά τους αντικείμενα και να απομακρυνθούν.

ΩΡΑ 02:30 Συνολικά 70 άτομα απεγκλωβίστηκαν από παραλία της Αγίας Άννας Ευβοίας και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά σκάφη στο Μαντούδι Ευβοίας.

ΩΡΑ 01:35 Νέα επιχείρηση με πλωτά μέσα για να φύγουν οι κάτοικοι, ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Οι κάτοικοι της Αγίας Άννας έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία και όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, στέλνονται εκ νέου πλωτά μέσα για να τους απομακρύνουν από την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Αγία Άννα καθώς το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί οι παραθεριστές αλλά και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και το κάμπινγκ.

Σύμφωνα με το αντιπεριφερειάρχη Ευβοιάς, Γιώργο Κελαϊδίτη, στην παραλία της Αγίας Άννας ίσως υπάρχουν μέχρι και 500 άτομα. Έχουν απομακρυνθεί 30 άτομα, όσοι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να φύγουν δεν κινδυνεύουν άμεσα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα πλοία για να αποχωρήσουν από το σημείο.

Το μέτωπο της φωτιάς πάντως είναι μεγάλο και δυνατό, σύμφωνα με τον κ. Κελαϊδίτη.

Σύμφωνα με τον λιμενάρχη της Αιδηψού τον Σωτήρη Δανίκα που μίλησε στο ΑΠΕ «ήδη έχει ξεκινήσει η επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 μικρά καραβάκια που παραλαμβάνουν τους πολίτες και τους οδηγούν σε ασφαλές περιβάλλον σε ένα τουριστικό σκάφος 200 ατόμων που βρίσκεται ανοιχτά, ενώ συγχρόνως έχει δοθεί εντολή και σε άλλα ferry boat από την Αιδηψό και κινούνται προς την Αγία Άννα για να παραλάβουν όσους ανθρώπους χρειαστεί» όπως είπε.

Τέλος οι αναζωπυρώσεις και τα επικίνδυνα μέτωπα φωτιάς που υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου από τις Κεχριές μέχρι την Αγία Άννα έχουν κάνει το δρόμο αδιάβατο και η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Ακόμη και τα πυροσβεστικά αυτή τη στιγμή κινούνται προς Αγ. Άννα μόνο δια μέσω της Στροφυλιάς.

ΩΡΑ 01:01 Η ανακοίνωση του δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας Γιώργου Τσαπουρνιώτη

Μετά τις 23:00 δόθηκε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση από την πλευρά του δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας Γιώργου Τσαπουρνιώτη με την οποία ζητά από τους κατοίκους των χωριών του δήμου του να εκκενώσουν όλα τα χωριά της ανατολικής πλευράς σημειώνοντας πως «δυστυχώς οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη. Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν όλο και καινούργιες αναζωπυρώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες προς το χωριό Παλαιόβρυση, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς προετοιμάζει πλέον τη νέα γραμμή άμυνας μέσα στη νύχτα. Αυτή τη φορά όμως στο χωριό στην Αγία Άννα. Ήδη εκτός από την απομάκρυνση των κατοίκων και παραθεριστών που επιθυμούσαν, έχουν τοποθετηθεί και τρεις μεγάλες υδροφόρες σε ισάριθμα πρατήρια καυσίμων που υπάρχουν στο χωριό της Αγίας Άννας, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να πλησιάσουν οι φλόγες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Αργά το απόγευμα, στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνταν ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν. Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κουρκουλοί που έχει εκκενωθεί και συνέχιζε την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί.

Από το μεσημέρι, ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν προληπτικά τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης - Αγ. Άννης.

Μήνυμα του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται σε Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Κεραμεία, Αγκάλη Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην σε Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Κεραμεία, Αγκάλη Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Μαντούδι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης –Αγ. Άννας και την έγκαιρη μεταφορά του πληθυσμού εκμίσθωσε λεωφορεία, καθώς και κατάλληλους χώρους για την φιλοξενία των κατοίκων των περιοχών που εκκενώνονται.

Η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δίνει στη δημοσιότητα και του τρόπους επικοινωνίας σημειώνοντας:«Παρακαλούνται όσοι είναι αναγκαίο να κάνουν χρήση αυτών των χώρων να επικοινωνήσουν στα τηλ.: 2221.3.53891 Γραφείο Περιφερειάρχη, 2221.3.53690 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας, 6985734029 Μαριάννα Λιάσκου, 6947255261 Νίκος Κριτσίλης»

Σημειώνεται πως μεταξύ των κατοίκων ιδιαίτερα στις περιοχές που ζητείται η εκκένωση τους υπάρχει αναστάτωση και σημειώνονται αντιδράσεις καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους ή ακόμη και από τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις δημιουργώντας όμως με αυτό τον τρόπο σύνθετα προβλήματα.

Εκκενώθηκαν Κεχριές και Δάφνη

Ήδη από νωρίς το πρωί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και οι κάτοικοι στο χωριό Κεχριές, και Δάφνη. Από νωρίς, στη Δάφνη και τις Κεχριές δόθηκε μία πραγματική μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά κυρίως κατοίκους της περιοχής, ρητινοσυλλέκτες οι περισσότεροι που γνωρίζουν το δάσος πολύ καλά, για να δημιουργήσουν ζώνες έτσι ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς.

Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες. Σημειώνεται ότι το χωριό Κουρκουλοί εκκενώθηκε για δεύτερη φορά αυτές τις μέρες. Οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή είναι συνεχείς.

Την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού και εναέριων μέσων στο έργο της κατάσβεσης.

«Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο. Εκεί επιχειρούν και εναέρια μέσα, για όσο είναι στην περιοχή, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες μιας και δεν υπάρχουν άλλες προσβάσεις» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κελαϊδίτης και προσθέτει πως «αν ξεφύγει από εκεί κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ