ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές Αττική: Σκληρή μάχη στο Κρυονέρι - Εκκενώνονται Λίμνη Μαραθώνα και Καλέτζι

Φωτιές Αττική: Σκληρή μάχη στο Κρυονέρι - Εκκενώνονται Λίμνη Μαραθώνα και Καλέτζι
CNN GREECE/ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ

Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά στην Αττική με δεκάδες πύρινα μέτωπα τα οποία αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση λόγω των ισχυρών ανέμων 6 μποφόρ που πνέουν από το πρωί της Παρασκευής, κάνοντας το έργο της πυροσβεστικής εξαιρετικά δύσκολο. 

Ο εφιάλτης λόγω των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα με 56 ανοικτά μέτωπα μέχρι αυτή τη στιγμή μαίνεται, με την κατάσταση στην Αττική να είναι απελπιστική.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Κρυονέρι, το οποίο παρά τις γενναίες προσπάθειες, έχει παραδοθεί στις φλόγες, καίγοντας σπίτια και περιουσίες. Στο σημείο, νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε και προσαγωγή ενός υπόπτου, προκειμένου να διερευνηθεί η παρουσία του στο χώρο, η οποία κρίθηκε ύποπτη.

Την ίδια στιγμή ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά και στις γειτονικές Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία αλλά και από την άλλη πλευρά της Αττικής οδού, την πλευρά του Καπανδριτίου και του Πολυδενδρίου, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την εντολή για εκκένωση σε Καπανδρίτι, Μαλακάσα και Πολυδένδρι καθώς και του οικισμού Σφενδάλη, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό.

Σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 56 πυρκαγιάς, ενώ σημείωσε ότι η φωτιά έχει περάσει και στη Λίμνη Μαραθώνα.

«Ανοικτά» 56 μέτωπα

Για εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρσης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως υπάρχουν 56 ανοιχτές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα και τονίζοντας πως οι άνεμοι θα αυξηθούν.

Σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε την εικόνα για τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται σε όλη τη χώρα, τονίζοντας πως «συνεχίζουμε την προσπάθεια ώρα με την ώρα».

Όπως είπε οι πιο σοβαρές από τις πυρκαγιές είναι σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Φθιώτιδα, ενώ ενημέρωσε πως καίει και «νέο μέτωπο και στην Ηλεία στην Αρχαία Ολυμπία», τονίζοντας ότι «32 οικισμοί έχουν εκκενωθεί μέσω του 112». Στην περιοχή επιχειρούν 310 πυροσβέστες.

Στις περιοχές όπου τα πύρινα μέτωπα είναι σε πλήρη εξέλιξη ακούγονται συνεχώς εκρήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παραδοθεί στις φλόγες και εργοστάσιο με εύφλεκτα υλικά στο ύψος του Καπανδριτίου.

Δύσκολη η κατάσταση λόγω ανέμων

Ο Άγιος Στέφανος, όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει πλέον και ο κίνδυνος μεταφέρεται προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς ενισχύονται οι άνεμοι από και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.

Εκτός ελέγχου η φωτιά στις Αφίδνες

Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου εδώ και λίγη ώρα καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού.

Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίσσεται το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

«Κινδυνεύουν οικισμοί»

Για πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, αυτήν την ώρα, έκανε λόγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι. Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα καίγοντας δασική έκταση.

«Εδώ που είμαι βλέπω να καίγεται δάσος αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και πριν πιάσει τόσο δυνατός αέρας, θα έχουμε προβλήματα άλλα. Τα μέτωπα είναι πολλά, όχι μόνο ένα, έχω μετρήσει τουλάχιστον τέσσερα και κινδυνεύουν και οικισμοί», τόνισε ο κ. Γιασημάκης .

Στις Αφίδνες, το μέτωπο είναι εκτεταμένο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος. Μίλησε για καμένα σπίτια περιφερειακά του χωριού και στην Ιπποκράτειο. «Δεν ξέρουμε πόσα, θα το μάθουμε μόνο όταν βγούμε από αυτήν την Κόλαση του Δάντη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έκανε λόγο και για δυο μέτωπα στην Ιπποκράτειο, ένα που ανεβαίνει κι ένα που κατεβαίνει από το Κατσιμίδι προς τα κάτω, αλλά και για φωτιά που ξέσπασε σε βιοτεχνικό χώρο με λάστιχα και εύφλεκτα υλικά στην περιοχή με αποτέλεσμα ένα πυκνό πέπλο πολύ μαύρου καπνού να έχει καλύψει την περιοχή

Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται και εκρήξεις. Οι κάτοικοι έχουν όλοι απομακρυνθεί, όπως είπε με τη βοήθεια και της Αστυνομίας. Στη Δροσοπηγή είναι απόλυτη η καταστροφή, είπε.

«Το μέτωπο δεν είναι ενιαίο. Έχουμε και το μέτωπο της Ιπποκρατείου Πολιτείας αλλά και πρόβλημα στην ορατότητα λόγω του πυκνού μαύρου καπνού από τη μάντρα ελαστικών που καίγεται. Έχει γίνει τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή στην περιοχή αναμένουμε μέτρα στήριξης. Έχουν καεί τα σπίτια περιφερειακά του χωριού. Δεν κινδύνευσαν κάτοικοι. Είχαμε εκκενώσει εγκαίρως».

Μεγάλη μάχη από αέρος

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Χωρίς διόδια η Αττική Οδός - Kλειστή η Εθνική Οδός στην Αθηνών-Λαμίας

Ανοιχτή και χωρίς διόδια είναι η Αττική Οδός, λόγω της έκτακτης κατάστασης με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική, ενώ η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας είναι κλειστή στα ρεύματα προς Αθήνα.

Οι διερχόμενοι στην Αττική Οδό δεν καταβάλλουν το αντίτιμο ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση στους σταθμούς των διοδίων, αλλά και προς την διευκόλυνση των μετακινούμενων από και προς τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Την ίδια ώρα, παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία οχημάτων και στα δύο ρεύματα η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως εξής:

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ