ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ηλεία: Κοντά σε σπίτια στη Νεμούτα οι φλόγες - Έκκληση των κατοίκων για βοήθεια

Φωτιά Ηλεία: Κοντά σε σπίτια στη Νεμούτα οι φλόγες - Έκκληση των κατοίκων για βοήθεια
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ηλεία, όπου σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο της πυρκαγιάς για μια ακόμα μέρα. Οι κάτοικοι της περιοχής Αγία Τριάδα Νεμούτας απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, καθώς βλέπουν τη φωτιά να πλησιάζει τα σπίτια τους χωρίς ωστόσο να υπάρχουν, όπως καταγγέλλουν, πυροσβεστικά οχήματα.

Η περιοχή είναι εδώ και ώρα χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ οι κάτοικοι αισθάνονται αβοήθητοι, αφού όπως τονίζουν στην καταγγελία τους στο ilialive.gr, υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που είναι δύσκολο να μετακινηθούν, ενώ πολλοί από αυτούς είναι κτηνοτρόφοι και αδυνατούν να μετακινήσουν τα κοπάδια τους.

Η κατάσταση στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είναι τραγική και κυρίως στο ανατολικό κομμάτι από την Λιναριά μέχρι την Mουριά. Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη κατά μήκος της Ε.Ο Πύργου Τριπόλεως στην αριστερή πλευρά στο ύψος της Λιναριάς.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε η εκκένωση του χωριού Μουριά, καθώς η πυρκαγιά πλησιάζει προς τα εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού μέσου, η φωτιά που έκαιγε κοντά σε δασική έκταση στη Νεμούτα, πέρασε σε δάσος στη θέση Βίλλια.

Η κατάσταση στη Νεμούτα και στον οικισμό Βίλλια είναι άκρως επικίνδυνη, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε σπίτι στα Βίλλια.

Επί ποδός εκτός από τα άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται συνεχώς και κάτοικοι του χωριού όπου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να σώσουν την περιοχή.

Νωρίτερα, επείγουσα ειδοποίηση μέσω του 112 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδινε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών Βίλλια, Τσαπαρέικα και Νεμούτα.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών καλούνταν να κατευθυνθούν προς την περιοχή της Αχλαδινής.

Σε εξέλιξη είναι και η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Παλαιοβαρβάσαινας, με τις φλόγες να απειλούν πλέον σοβαρά το χωριό.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ζητήσει εδώ και ώρα την εκκένωση του χωριού, με την πλειονότητα των κατοίκων όμως, να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να παραμένουν, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους.

Οι ελπίδες όλων πλέον στρέφονται στην πιθανότητα να αλλάξει φορά ο άνεμος γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι θέμα χρόνου να εισβάλουν οι φλόγες στο χωριό.

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν επίσης στην διέλευση των οχημάτων της πυροσβεστικής, τα σταθμευμένα οχήματα παραπλεύρως του δρόμου.

Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν έκκληση για βοήθεια στους κατοίκους του κάμπου οι οποίοι στην πλειονότητά τους διαθέτουν τρακτέρ και βυτία να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δύο πυροσβέστες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Πύργου μετά την ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαιναν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα των πυροσβεστών ανατράπηκε στην περιοχή Κολίρι του Πύργου, λόγω έλλειψης ορατότητας, εξαιτίας του καπνού της φωτιάς.

Αμέσως μετά, οι δύο πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, όπου υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν φέρουν κάποιο τραύμα.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, «ηλικιωμένοι έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο του Πύργου με αναπνευστικά προβλήματα, ιδίως μετά την εγκατάλειψη των σπιτιών τους, λόγω των προληπτικών εκκενώσεων κοινοτήτων».

Όπως πρόσθεσε ο Γιάννης Καρβέλης, «όλοι οι ηλικιωμένοι είχαν την απαραίτητη φροντίδα από το προσωπικό του νοσοκομείου και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας της μητρόπολης Ηλείας».

Μάλιστα, όπως τόνισε, ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ, σχετικά με την παροχή φροντίδας, «σε αυτές τις περιπτώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και οι κοινωνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου του Πύργου, για αυτό και έχω δώσει εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλοι οι κοινωνικοί λειτουργοί, ώστε όταν έχουμε ανάλογα περιστατικά, να φροντίζουν τους ανθρώπους και να τους στηρίζουν ψυχολογικά, διότι η φροντίδα δεν σταματά στην παροχή μόνο νοσηλευτικών υπηρεσιών».

Δέκα πολίτες με ήπια αναπνευστικά προβλήματα και θλαστικά τραύματα και δυο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα, έχουν προσέλθει στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολύμπιας, συνέπεια της καταστροφικής φωτιάς που καίει από χθες στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης Λακωνίας προσήλθαν 4 πολίτες με ήπια αναπνευστικά προβλήματα.

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο

Νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας οχημάτων ισχύουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, λόγω δυσμενών συνθηκών ορατότητας, εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή Χράνοι, Αρκαδίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διακοπές της κυκλοφορίας έχουν τεθεί σε ισχύ στα παρακάτω σημεία:

*Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 172,7 (σταθμός διοδίων Μάναρη) και 210,6 (ανισόπεδος κόμβος Τσακώνας)

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 37,5 (στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λεονταρίου Αρκαδίας) και 59 (στο ύψος του κόμβου Τσακώνας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ