ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώνεται δια θαλάσσης η Λίμνη - Αναζωπύρωση στις Ροβιές

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώνεται δια θαλάσσης η Λίμνη - Αναζωπύρωση στις Ροβιές
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 19:24

Εκτός ελέγχου είναι η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια με το κύριο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς να κινείται προς την Κεντρική Εύβοια. Η Λίμνη Ευβοίας εκκενώνεται και δια θαλάσσης, ενώ σημειώνεται σοβαρή αναζωπύρωση στις Ροβιές.

Δύο πλοία φέρυ μποτ, τα «Αλυκών» και «ΠΑΡΑΛΟΣ», καθώς και δύο σκάφη του Λιμενικού συμμετέχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης. Η πλειοψηφία των πολιτών είναι μεγάλης ηλικίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις στην διαδικασία.

Παράλληλα, κατόπιν εντολής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ξεκίνησαν από τον Ωροπό η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» και ΣΑΠ 7 και 12 από ΝΒΝΕ για συνδρομή σε εκκένωση πληθυσμού στη Λίμνη Ευβοίας.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικήςβρίσκονται αντιμέτωπες με συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ από αέρος επιχειρούν αυτήν την ώρα τέσσερα ελικόπτερα.

Νέο μήνυμα έστειλε το 112 το απόγευμα της Παρασκευής στους κατοίκους της Λίμνης Ευβοίας για εκκένωση της περιοχής προς Λιμένα Λίμνης και Ferry Boat.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εκατοντάδες πολίτες περιμένουν να απομακρυνθούν με πλωτά μέσα, ενώ απειλείται και πάλι το χωριό Ροβιές από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά τις προηγούμενες ημέρες.

Η φωτιά έχει κυκλώσει το χωριό Κεχριές από όλα του τα σημεία ενώ έχει κοπεί η κυκλοφορία του δρόμου και προς την Αγία Άννα αλλά και προς τη Λίμνη που την έχουν κυκλώσει οι φλόγες.

Το ίδιο μέτωπο που επιστρέφει τώρα από την Στροφυλιά και την Κήρινθο πίσω προς την Λίμνη απειλεί τη Μουρτιά που έχει ζητηθεί η εκκένωση της.

Από τη βόρεια πλευρά ένα άλλο μέτωπο κατευθύνεται από το Καλαμούδι και το Παλαιοχώρι πίσω προς τις Ροβιές και απειλεί να περάσει τον δρόμο αυτή τη φορά βόρεια από τις Ροβιές και να καταστρέψει ότι δεν είχε καταστραφεί το προηγούμενο διάστημα. Ισχυρές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί σε εκείνο το σημείο.

Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά την Κήρινθο ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς το Μαντούδι ενώ οι άνεμοι στρέφουν τις φλόγες προς τη Ζωοδόχο Πηγή όπου εκεί δίδεται η μάχη.

Κάτοικος αναφέρει στο evima.gr ότι «η φωτιά λόγω τον ανέμων που βρίσκονται στην Β. Εύβοια έχει πέσει στον ποταμό Γεράνεια και κατευθύνεται και πάλι προς το χωριό Ροβιές. Δεν υπάρχει πέρα των εθελοντών κανένα άλλο πυροσβεστικό μέσο. Αν ανέβει δυτικά του ποταμού θα φτάσει σχεδόν την κορυφή στον Προφήτη Ηλία του Τελεθρίου και θα απειλήσει τα χωριά Κυπαρίσσι Σήμια, Καματρειαδες, Γαλατσάδες του δήμου Ιστιαίας. Και από Ευβοϊκό ίσως να φτάσει και να περάσει το χωριό Ήλια προς την Αιδηψό».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες 240 πυροσβέστες και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με 65 οχήματα.

Το χωριό Μαντούδι -όπου βάσει των πρώτων εκτιμήσεων έχουν καεί περίπου 100 σπίτια- έχει εκκενωθεί, ενώ η φωτιά έχει φτάσει σε Κήρινθο και Στροφυλιά.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γεώργιο Τσαπουρνιώτη, «μετά την ολοσχερή καταστροφή των Δημοτικών Ενοτήτων Ελυμνίων και Νηλέως, ήρθε η σειρά της ΔΕ Κηρέως».

«Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει διεισδύσει μέσα στην Κήρινθο και στη Στροφυλιά καίγοντας τα πρώτα σπίτια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και κατόπιν εισήγησης της πυροσβεστικής υπηρεσίας, προχωράμε άμεσα σε εκκένωση όλων των κοινοτήτων και οικισμών της ΔΕ Κηρέως, εκτός από το Πήλι και τη Βλαχιά, συν τους οικισμούς Κεχριών, Δάφνης και Μουρτιά της ΔΕ Ελυμνίων», σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη.

Σημειώνεται ότι επίσης έχουν ήδη εκκενωθεί Στροφυλιά, Μετόχι, Φαράκλα, Τρούπι, Πήλι, Ζωοδόχου Πηγής, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι.

Από χθες τα μεσάνυχτα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

Στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, την ώρα που πύρινη κόλαση καίει στην Αττική, στην Εύβοια, στη Μεσσηνία, στη Φωκίδα και σε άλλα σημεία της χώρας, δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), αποκαλύπτοντας πως οι φετινές καμένες εκτάσεις ξεπερνούν το 180% σε σχέση με τον μέσο όρο των 2008-2020, χωρίς καν να έχουν υπολογιστεί οι εκτάσεις που κάηκαν χθες Πέμπτη και σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου.

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Οι καταστροφές είναι βιβλικές αφού έχουν χαθεί εκατοντάδες σπίτια στο πέρασμα της φωτιάς. Έχουν θυσιαστεί αναρίθμητες περιουσίες και τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν. Τώρα θα αρχίσουν να μας λείπουν τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα είναι εφιαλτικά» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης για να συμπληρώσει:

«Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν. Το βλέμμα μας το έχουμε στραμμένο και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη ζωή».

Η καταστροφή στο Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας από τη φωτιά που καίει για τέταρτη μέρα είναι βιβλική. Όπως είπε στο evima.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μέχρι τώρα έχουν καεί 250.000 στρέμματα δάσους.

Στα Βασιλικά Ευβοίας, οι φλόγες έχουν φτάσει στη θάλασσα, ενώ επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να οριοθετήσουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα.

Ο δρόμος που ενώνει τη Στροφιλιά με την Αγία Άννα έχει καεί ολοσχερώς με το τοπίο να είναι αποκαρδιωτικό, όπως φαίνεται και από το βίντεο του CNN Greece:

Στην Αγία Άννα, όπως αναφέρουν και μαρτυρίες, το κάμπινγκ κάηκε ολοσχερώς καθώς και αρκετά σπίτια, ωστόσο οι καταστροφές εντοπίζονται περιφερειακά του οικισμού.

Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από την Αγία Άννα

Απελπιστική κατάσταση

«Απελπιστική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοτζιάς που μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ σημειώνει πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα…».

Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από τη Στροφυλιά

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού κ. 'Αγγελο Μισιρλή που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «τις προηγούμενες μέρες και ώρες προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε την άμυνά μας με αντιπυρικές ζώνες. Μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά τα κατέστρεψε όλα….».

CNN GREECE/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Δήμαρχος Μαντουδίου: Καίγονται πάνω από 100 σπίτια

Τις εφιαλτικές στιγμές από την φωτιά στην Εύβοια περιέγραψε ο Δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από το Μαντούδι

Μιλώντας στο OPEN ο κ. Τσαπουρνιώτης ανέφερε πως στο Μαντούδι αυτή τη στιγμή η φωτιά καίει πάνω από 100 σπίτια.

Μάλιστα κάποιοι κάτοικοι έμειναν πίσω και δεν έφυγαν, για να προστατέψουν τα σπίτια τους. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν έχει εγκλωβιστεί.

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή, και όλη η δημοτική ενότητα έχει παραδοθεί στις φλόγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ