ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Φωκίδα: Εκκενώθηκαν Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και Άγιοι Πάντες

Φωτιά στη Φωκίδα: Εκκενώθηκαν Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και Άγιοι Πάντες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 20:41

Δραματική διάσταση έχει πάρει η πυρκαγιά που καίει από χθες, Πέμπτη, στο Δήμο Δωρίδας στη Φωκίδα με το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί να είναι πλέον τεράστιο. Πλέον όλο και περισσότερες περιοχές τυλίγονται στις φλόγες, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται οι κάτοικοι να εκκενώσουν ακόμη και παραλιακές ζώνες.

Η φωτιά κινείται με ταχύτητα μετά την Ερατεινή και βρίσκεται έξω από την Πάνορμο (Κυσέλη), η οποία εκκενώνεται, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους Αγίους Πάντες (Βίδαβη) που βρίσκονται σε μία ευθεία στα 5 χιλιόμετρα από την Ερατεινή.

Σύμφωνα με το fokidanews.gr, το μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα, καθώς ο άνεμος που φυσάει έχει ταχύτητα περί τα 7 μποφόρ, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από το πεδίο που αναπτύσσεται το μέτωπο.

Μήνυμα στάλθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και 'Αγιοι Πάντες Φωκίδας να εκκενώσουν τώρα προς Ιτέα. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και 'Αγιοι Πάντες Φωκίδας, εκκενώστε τώρα προς Ιτέα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής καλούσε τους κατοίκους των Κοινοτήτων Αγ. Πάντων και Πεντεορίων να ειναι σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση των οικισμών.

Μάλιστα καλεί όσους μετακινηθούν να χρησιμοποιήσουν το οδικό δίκτυο προς Γαλαξείδι-Ιτέα.

Την ίδια ώρα, νέα αναζωπύρωση υπήρξε στο μέτωπο στην Τολοφώνα, το οποίο είχε γίνει το πρωί κατορθωτό να περιοριστεί χωρίς η φωτιά να μπει στο χωριό. Μάλιστα στο σημείο ήταν αδύνατο να επιχειρήσει ελικόπτερο που βρισκόταν εκεί για την πυρόσβεση, εξαιτίας των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καπνοί έχουν φτάσει και γεμίσει μέχρι και την Αντίκυρα στη Βοιωτία.

Στη Φωκίδα έχει συλληφθεί ένας 60χρονος που φέρεται ως ύποπτο για τη πρόκληση της φωτιάς στην Ελαία.

Ο προσαχθείς, ο οποίος πιθανότατα είναι κάτοικος του χωριού, υπάρχουν πληροφορίες ότι εκτελούσε εργασίες σιδηρουργίας με τροχό στο χωριό και πιθανόν από τους σπινθήρες να προκλήθηκε η τεράστια πυρκαγιά που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης σε χαμηλή βλάστηση από το χωριό Ελαία.

Από εκεί πέρασε στον Αγιο Σπυρίδωνα, μετά στην Καλλιθέα και μετά στην Τολοφώνα. Ένα μέτωπο της φωτιάς στην συνέχεια κατευθύνθηκε βορειοδυτικά προς την Μακρυνή, ενώ ένα άλλο ανατολικά προς Ερατεινή, Πάνορμο και Αγίους Πάντες.

Και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα τρία από αυτά η φωτιά έφτασε στα σπίτια. Στον Άγιο Σπυρίδωνα πρόλαβαν τη φωτιά πριν μπει στο χωριό.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, το οποίο προχώρησε προς Ερατεινή και Πάνορμο.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η φωτιά πάει όπου θέλει, όποτε θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να τη σταματήσει», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης.

Ο κ. Καπεντζώνης έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να ενισχυθούν οι επίγειες αλλά και οι εναέριες δυνάμεις, καθώς όπως ανέφερε, «παλεύουμε με τα νύχια και ό,τι μέσα μπορούμε να βρούμε, καθώς πολλά από αυτά έχουν φύγει για Αθήνα και Εύβοια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ