ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Στις φλόγες η Λίμνη - Εγκλωβισμένοι σε Κεχριές και Μουρτιά

Φωτιά Εύβοια: Στις φλόγες η Λίμνη - Εγκλωβισμένοι σε Κεχριές και Μουρτιά
AP Photo/Thodoris Nikolaou

Εφιαλτική προβλέπεται η νύχτα στην Εύβοια με το πύρινο μέτωπο να μαίνεται σε Ροβιές, Μουρτιά, Κεχριές και Λίμνη, όπου πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση των πολιτών με πλωτά μέσα, ενώ αυτήν την ώρα στις φλόγες παραδόθηκαν τα πρώτα σπίτια της κοινότητας. Στις Κεχριές και την Μουρτιά έχει κλείσει κάθε διέξοδος και κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί.

ΩΡΑ 04:10 Νέο μέτωπο προς Αιδηψό - Εκκενώσεις σε μοναστήρι και κατασκήνωση

Στην άμεση απομάκρυνση όλων των παιδιών από τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας προχώρα πλέον η αστυνομία έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής. Οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης βρίσκονται 7 χιλιόμετρα μετά τις Ροβιές, λίγο πριν από τα Ηλία, στο δρόμο προς την Αιδηψό.

Στην άμεση απομάκρυνση όλων των παιδιών από τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας προχώρα πλέον η αστυνομία έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής. Οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης βρίσκονται 7 χιλιόμετρα μετά τις Ροβιές, λίγο πριν από τα Ηλία, στο δρόμο προς την Αιδηψό.

Στις φλόγες Μετόχι και Σπαθάρι

Την ίδια στιγμή δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, η οποία βρίσκεται στην ίδια ακριβώς περιοχή, μέσα σε δασική έκταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ώρα κατά την οποία το μέτωπο πέρασε το δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό, σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και την αστυνομία να προχωρήσουν στις νέες αυτές προληπτικές εκκενώσεις.

Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά τη Φαράκλα η φωτιά πήρε νότια πορεία προς την κεντρική Εύβοια και πλέον έχει κυκλώσει το χωριό Μετόχι και το χωριό Σπαθάρι, η εκκένωση των οποίων μαζί με το Μαντούδι και το Προκόπι είχε διαταχθεί πολλές ώρες πριν.

Πολλοί κάτοικοι παρά τις εντολές για εκκένωση της περιοχής έχουν παραμείνει να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επεμβαίνει και η αστυνομία.

ΩΡΑ 01:54 Δύσκολη και πολύ μακριά είναι η νύχτα για τους κατοίκους στη Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας αλλά και των Ροβιών.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό Φαράκλα, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να προλάβουν τις καταστροφές.

Στις Ροβιές το μέτωπο της φωτιάς που κατέβηκε από το Δρυμώνα -είχε φτάσει εκεί τις προηγούμενες μέρες - «πολιορκούσε» για ώρες την περιοχή δυτικά από τις Ροβιές και πριν από λίγο πέρασε τον δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό, που ήταν «γραμμή άμυνας» για τους πυροσβέστες και πλέον όχι μόνο κατευθύνεται προς τη θάλασσα, αλλά πήρε και ανατολική πορεία και κατευθύνεται μέσα στον οικισμό.

Έχει σημάνει συναγερμός στην πυροσβεστική, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν να προλάβουν και να περιορίσουν τις καταστροφές.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο στη Λίμνη της Εύβοιας, συνέχισε για να σταμάτησε μόνο όταν έφτασε στη θάλασσα.

ΩΡΑ 23:32 Στη Βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη με δυναμική πορεία προς νότο λόγω βορειοδυτικών ανέμων που εμφάνισαν, κατά τη διάρκεια της ημέρας ριπές έως και 5 μποφόρ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι προσπαθούν να ανακοπεί το μέτωπο στο ύψος του οικισμού Λίμνη, ενώ επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα.

Ροβιές, Μουρτιά και Κεχριές μαζί με τη Λίμνη και τη Βατερή, μία τουριστική περιοχή με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κοντά στην Λίμνη, βλέπουν πλέον τις φλόγες στις πόρτες τους καθώς έχουν κυκλωθεί, με τους πυροσβέστες να μην προλαβαίνουν τις κλήσεις.

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων μιλούν για πολύ δύσκολη κατάσταση και οι πολίτες στη Λίμνη γεμίζουν τα καράβια για να αναχωρήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αιδηψό βρίσκονται περίπου 2.000 άνθρωποι από τη Λίμνη Ευβοίας και τα γύρω χωριά που έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Κατόπιν εντολής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού συνδράμουν αναχωρώντας από τον Ωρωπό, ώστε να επιταχυνθεί η εκκένωση του πληθυσμού. Κανονιοφόρος κατευθύνεται ήδη στη Λίμνη για να μεταφέρει κόσμο και άλλη μία είναι σε ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, δύο πλοία φέρυ μποτ, τα «Αλυκών» και «ΠΑΡΑΛΟΣ», καθώς και δύο σκάφη του Λιμενικού συμμετέχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης. Η πλειοψηφία των πολιτών είναι μεγάλης ηλικίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις στην διαδικασία. Παράλληλα, ξεκίνησαν από τον Ωροπό η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» και ΣΑΠ 7 και 12 από ΝΒΝΕ για συνδρομή σε εκκένωση πληθυσμού στη Λίμνη Ευβοίας.

Λίγο πριν τις 19:30, το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Λίμνης Ευβοίας για εκκένωση της περιοχής προς Λιμένα Λίμνης και Ferry Boat.

Στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί, την ώρα που πύρινη κόλαση καίει στην Αττική, στην Εύβοια, στη Μεσσηνία, στη Φωκίδα και σε άλλα σημεία της χώρας, δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), αποκαλύπτοντας πως οι φετινές καμένες εκτάσεις ξεπερνούν το 180% σε σχέση με τον μέσο όρο των 2008-2020, χωρίς καν να έχουν υπολογιστεί οι εκτάσεις που κάηκαν χθες Πέμπτη και σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Ο δρόμος που ενώνει τη Στροφιλιά με την Αγία Άννα έχει καεί ολοσχερώς με το τοπίο να είναι αποκαρδιωτικό, όπως φαίνεται και από το βίντεο του CNN Greece:

Στην Αγία Άννα, όπως αναφέρουν και μαρτυρίες, το κάμπινγκ κάηκε ολοσχερώς καθώς και αρκετά σπίτια, ωστόσο οι καταστροφές εντοπίζονται περιφερειακά του οικισμού.

Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από την Αγία Άννα

Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από τη Στροφυλιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ