ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές Αττική: Βελτιωμένη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα - Διαρκής μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιές Αττική: Βελτιωμένη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα - Διαρκής μάχη με τις αναζωπυρώσεις
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για πέμπτη συνεχή ημέρα η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα  της Βαρυμπόμπης, των Θρακομακεδόνων και της Μαλακάσας, με τη γενικότερη εικόνα να παρουσιάζεται καλύτερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Ωστόσο, οι φωτιές στη βορειοανατολική Αττική έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές, κατακαίγοντας σπίτια, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, περιουσίες.

Ρεπορτάζ: Κώστας Πλιάκος - Λευτέρης Παρτσάλης

Τα ενεργά μέτωπα στην Αττική

Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και την Βαρυμπόμπη, όπου οι φλόγες είναι από χτες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια, ενώ οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της, αλλά δεν κατάφεραν να την ελέγξουν.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον κόσμο που δεν ήθελε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση τους, παρά το γεγονός ότι οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και με μήνυμα του 112 από χτες το βράδυ.

Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο που δημιουργήθηκε όταν οι φλόγες πήδησαν την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, από το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και κατευθύνεται προς Μαλακάσα, τα πράγματα ήταν επίσης δύσκολα, καθώς η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος, ενώ ένα μέρος της κατευθύνεται προς τον Ωρωπό.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο κινείται αργά μεν αλλά σταθερά και το θερμικό φορτίο είναι τόσο ισχυρό που είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της, παρά τις πολύ ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλη την νύχτα, που ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της μέρας από τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται ότι από προχτές το απόγευμα 5-8-2021, εκκενώθηκε και το Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών στη Μαλακάσα, και περίπου 2.000 άτομα που ήταν εκεί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Ριτσώνα.

Το τρίτο μέτωπο προς Άγιο Στέφανο είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη στις άκρες του οικισμού και έχει κάψει σπίτια στο Πευκόφυτο και στον οικισμό Ποντίων, ενώ συνεχίζει να κινείται περιμετρικά της Λίμνης του Μαραθώνα, επίσης αργά αλλά σταθερά.

Και εκεί γίνεται μάχη για να μην προχωρήσουν οι φλόγες, αλλά δεν έχει ελεγχθεί σε κανένα σημείο.

Στο υπόλοιπο τμήμα της τεράστιας πυρκαγιάς που έχει εξαφανίσει σχεδόν το υπέροχο δάσος της Βόρειας Αττικής οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της από το ύψος του Κρυονερίου και μέσα στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και την Δροσοπηγή.

Το μόνο ευχάριστο είναι ότι τη νύχτα αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στα Άνω Λιόσια, ανέβηκε στην κορυφογραμμή του Ποικίλου Όρους και απειλούσε να κατέβει προς Πετρούπολη. Η πυρκαγιά αυτή έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ άνοιξαν και οι δρόμοι που είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Δείτε το ρεπορτάζ του Κώστα Πλιάκου από το πύρινο μέτωπο της Μαλακάσας

Λίγο μετά τις 09:00 το πρωί, η εικόνα στο πύρινο μέτωπο της Μαλακάσας έδειχνε ελαφρά βελτιωμένη, ωστόσο, υπάρχουν συνεχείς αναζοπυρώσεις πάνω από την Εθνική Οδό.

Χωρίς ενεργό μέτωπο ο Άγιος Στέφανος

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ενεργό πύρινο μέτωπο στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, ενώ στην περιοχή υπάρχουν συνδράμουν και ομάδες πυροσβεστών από το Ισραήλ.

Προς το παρόν, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιτηρούν την περιοχή, ώστε να μην υπάρξει κάποια αναζωπύρωση.

Σημειώνεται ότι ο δρόμος από τον Άγιο Στέφανο προς την λίμνη Μαραθώνα παραμένει κλειστός.

Στις 06:58 το Σάββατο ενεργοποιήθηκε εκ νέου ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, ζητώντας από τους πολίτες να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφο Κουρεμένου προς Δροσιά, μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Το μήνυμα του 112

Οι εικόνες που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο φωτογραφικός φακός του CNN Greece και του Λευτέρη Παρτσάλη είναι συγκλονιστικές.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα από το πρωί του Σαββάτου

• Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 66 οχήματα και 1Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου στις περιοχές, Αρχαία Ολυμπία και Λαμπέτι Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής: Εκκενώστε άμεσα Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες

Λίγο μετά τις 05:20 το πρωί του Σαββάτου, ο ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως προέχει η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων και προειδοποίησε πως είναι επικίνδυνο να παραμείνουν σ' αυτές τις περιοχές.

Επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις για εκκένωση, αναφερόμενος στους Θρακομακεδόνες και στη Βαρυμπόμπη.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη και προσέθεσε πως η Πυροσβεστική στο μέτρο του δυνατού θα στείλει κι άλλα οχήματα σε αυτές τις δύο περιοχές.

Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής.

Με εισήγηση της Πυροσβεστικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θαν. Αυγερινός εξέδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολη νύχτα. Επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και προσπαθούμε το καλύτερο. Στο μέτρο του δυνατού συνδράμοντας την Πυροσβεστική όπου κι όταν μας ζητηθεί» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ίδιος.

ΩΡΑ 04:20 «Εδέσσης, Φλωρίνης και Καστοριάς υπάρχουν οι πρώτες κατοικίες και διατρέχουν κίνδυνο. Η πυροσβεστική προσπαθεί να σταματήσει το μέτωπο για να μην καούν τα σπίτια», είπε ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός για τη φωτιά στους Θρακομακεδόνες.

ΩΡΑ 02:54 Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες στους Θρακομακεδόνες.

Oι φλόγες απειλούν και τα πρώτα σπίτια στους Θρακομακεδόνες, όπου καταγράφονται εικόνες Αποκάλυψης.

ΩΡΑ 02:43 Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης ο άνεμος είναι ισχυρός και η φωτιά βρίσκεται μία ανάσα από τα σπίτια.

ΩΡΑ 01:58 Συνεχίζει να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αττική.

Τα μεγάλα μέτωπα προς Μαλακάσα και Πάρνηθα να εξαπλώνονται αποτεφρώνοντας δάση και περιουσίες, τις οποίες εγκαταλείπουν έγκαιρα οι ιδιοκτήτες τους υπό την πίεση των Αρχών, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής.

Χωρίς διόδια η Αττική Οδός - Kλειστή η Εθνική Οδός στην Αθηνών-Λαμίας

Παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία οχημάτων και στα δύο ρεύματα η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική.

Η Νέα Οδός ανακοίνωσε χθες πως με απόφαση της τροχαίας λόγω των πυρκαγιών που εξελίσσονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, ισχύουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  • Ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη μέχρι τον Α/Κ Οινοφύτων. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη.
  • Ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Α/Κ Θήβας μέχρι τον Α/Κ Καλυφτάκη. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Θήβας.

Παράλληλα, με εντολή τροχαίας και προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία εκκένωσης των οικισμών που πλήττονται από τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι ράμπες εισόδου του Ανισόπεδου Κόμβου Βαρυμπόμπης και του Ανισόπεδου Κόμβου Μπογιατίου (Αγ. Στεφάνου), θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο στο ρεύμα προς Αθήνα.

Τέλος, σημειώνεται πως έχει ανασταλεί η είσπραξη διοδίων τελών από τα μετωπικά διόδια Θήβας, καθώς και όλους τους πλευρικούς σταθμούς που βρίσκονται εντός του αποκλεισμένου τμήματος και στις δύο κατευθύνσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ