ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ηλεία: Στις φλόγες η Νεμούτα, καίγονται σπίτια - Αναφορές για εγκλωβισμένους

Φωτιά στην Ηλεία: Στις φλόγες η Νεμούτα, καίγονται σπίτια - Αναφορές για εγκλωβισμένους
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021 16:53

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Ηλεία με τις φλόγες να έχουν περικυκλώσει το χωριό Νεμούτα, όπου καίγονται σπίτια και περιουσίες. Κάτοικοι κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους στις περιοχές Ελαία και Χάνια.

Με νέο μήνυμα στις 17:56, η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 καλεί τους πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές Δούκας ή Μηλιές Ηλείας να εκκενώσουν τα χωριά προς τη Νεράιδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα μεγάλα μέτωπα της Ηλείας είναι στο Βασιλάκι και τη Νεμούτα ενώ επιχειρούν 710 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα τμήματα και 105 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν με ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Όπως μεταδίδουν τοπιικά μέσα ενημέρωσης, τρία άτομα απεγκλωβίστηκαν από τα Χάνια, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κάτοικοι με κλαδιά, τσουγκράνες και λάστιχα προσπαθούν να σβήσουν ό,τι μπορούν.

«Ευτυχώς σώθηκε το σπίτι μου γιατί έχω κουραστεί πάρα πολύ στη ζωή μου. Ευχαριστώ το χωριό που με βοήθησαν να σώσω το σπίτι μου» δήλωσε από τους κατοίκους της περιοχής στο Open.

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι προσπαθούν να μην επεκταθεί η φωτιά στο δρυοδάσος της Φολόης, μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000, έκτασης 33.000 στρεμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μέτωπο είναι διαφορετικό από αυτό που επίσης έχει πάρει διαστάσεις στο Βασιλάκι. Στη συγκεκριμένη εστία η φωτιά έχει ξεφύγει και πέρασε από την Ηλεία στην Αρκαδία, βάζοντας επίσης σε κίνδυνο περιουσίες.

Το πρωί του Σαββάτου δόθηκε από τις αρχές εντολή για την εκ νέου εκκένωση της περιοχής του Λούβρου, Άνω Λούβρου Ολυμπίας και Άσπρα Σπίτια, λόγω της φωτιάς στην Αρχαία Ολυμπία.

Τρία τα πύρινα μέτωπα

«Τρία πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου έχει περιοριστεί σημαντικά», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «το σημαντικότερο μέτωπο είναι στην περιοχή Χελιδόνι, το οποίο κάποια στιγμή κινήθηκε προς την περιοχή Κρυονέρι, καίγοντας κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Νεράιδας».

«Τα άλλα μέτωπα», όπως είπε ο Βασίλης Γιαννόπουλος, «βρίσκονται στις περιοχές της Αχλαδινής και της Νεμούτας, καθώς και στις περιοχές Βασιλάκι και Ξηρόκαμπος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ