ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανικός Τύπος για πυρκαγιές: Η φύση υπενθυμίζει σε Ελλάδα και Τουρκία πόσο κοντά είναι

Γερμανικός Τύπος για πυρκαγιές: Η φύση υπενθυμίζει σε Ελλάδα και Τουρκία πόσο κοντά είναι
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Εκτενή ρεπορτάζ και σχόλια φιλοξενεί και σήμερα ο γερμανικός Τύπος για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα με αναφορές στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Süddeutsche Zeitung επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο γεγονός ότι το φαινόμενο των πυρκαγιών πλήττει τόσο την χώρα μας, όσο και την Τουρκία, δίνοντας ένα διαφορετικό στίγμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, στην επισκόπηση του γερμανικού Τύπου της DW, αναφέρεται:

H Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει στην πρώτη και δεύτερη σελίδα της εκτενές ρεπορτάζ για την πορεία των πυρκαγιών στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μια οικολογική καταστροφή άνευ προηγουμένου.

Στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα δημοσιεύει σχόλιο, με αφορμή το ίδιο θέμα, το οποίο επιγράφει «Πυριτιδαποθήκη» και γράφει: «Οι πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι καταστροφικές. Στην Ελλάδα είναι οι χειρότερες από το 2007. Σε μια δραματική ομιλία προς το έθνος, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ένας άνθρωπος που δεν είναι επιρρεπής σε υστερίες, μίλησε για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση: η ζέστη και η ξηρασία έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη.

»Στην Τουρκία δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα. Είναι αυτοί οι προάγγελοι μιας αποκάλυψης που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα είναι αναπόφευκτη, εάν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί όπως μέχρι τώρα; Σε κάθε περίπτωση, στην περιοχή της Μεσογείου οι περίοδοι της έντονης ζέστης μακραίνουν. Τι σημαίνει αυτό για την "κανονική" ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις πυρκαγιές, μπορεί κανείς να το φανταστεί. Η υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτροδότησης επειδή τα συστήματα κλιματισμού λειτουργούν πολύ, είναι μόνο μια λεπτομέρεια. Δίνει όμως μια πρόγευση για το τι μας περιμένει».

«Δεν μπορείς να δεις πια τον ήλιο»

Αφορμή για σχόλιο για το ίδιο θέμα φιλοξενεί και η έντυπη έκδοση της Süddeutsche Zeitung, η οποία όμως επικεντρώνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως η φύση υπενθυμίζει στις δυο χώρες πόσο κοντά είναι και πως εκτός από την κοινή ιστορία τους τώρα πλήττονται και από την ίδια φυσική καταστροφή.

Το σχόλιο αναφέρει: «Και στις δύο χώρες, η καταστροφή πυροδοτεί επίσης εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Με την ενοχλητικά αμήχανη διαχείριση κρίσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τροφοδοτεί τη λαϊκή οργή και οι αντίπαλοί του χρησιμοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να κάνουν την κυβέρνηση να φαίνεται ακόμη χειρότερα διεθνώς με μια αυτοματοποιημένη καμπάνια στο Twitter.

Στην Ελλάδα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «συγχαίρει» τον εαυτό της για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ενώ οι φλόγες ξεφεύγουν από τον έλεγχο και τα ηλεκτρικά δίκτυα απειλούνται με κατάρρευση, καθώς χιλιάδες συστήματα κλιματισμού λειτουργούν για την αντιμετώπιση του καύσωνα».

Η Bild έχει τίτλο σε δημοσίευμά της «Δεν μπορείς να δεις πια τον ήλιο» και σημειώνει πως «οι δασικές πυρκαγιές γύρω από την Αθήνα είναι ανεξέλεγκτες, ο ουρανός καλύπτεται από σύννεφα καπνού, οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φλόγες! Ο ήλιος δεν είναι πια εκεί. Είναι κρυμμένος πίσω από τον καπνό εξαιτίας των πυρκαγιών. Είναι σχεδόν αδύνατο να αναπνεύσεις. Το μόνο φως προέρχεται από τις φλόγες της καταστροφικής φωτιάς. Όλα είναι γκρι. Ο ουρανός, η γη, τα κτίρια. Μια καταστροφή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ