ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Η μάχη θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα - Σε Εύβοια, Ηλεία, Φωκίδα τα πιο επικίνδυνα μέτωπα

Χαρδαλιάς: Η μάχη θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα - Σε Εύβοια, Ηλεία, Φωκίδα τα πιο επικίνδυνα μέτωπα
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Η αποκατάσταση των πληγέντων χώρα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση για το πώς εξελίσσονται τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα.

«Με τιτάνια προσπάθεια χθες ολόκληρη τη νύχτα και όλη την ημέρα σήμερα, οι άνθρωποι που μάχονται στα πολλαπλά μέτωπα έχουν καταφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή να περιορίσουν την πυρκαγιά στην Αττική», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μεγάλη μάχη στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές όπου η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο».

Όπως είπε, οι φωτιές στην Αττική έχουν περιοριστεί και σημείωσε ότι σήμερα είχαμε λιγότερες εκκενώσεις οικισμών συγκριτικά με χθες, Παρασκευή.

«Στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας η άνιση μάχη με τις φλόγες αποδίδει σταδιακά μία βελτιούμενη εικόνα», είπε και σημείωσε ότι σήμερα οι αναχωπυρώσεις ήταν δεκάδες. Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς σε όλο τον ορεινό όγκο και κυρίως στην περίμετρο της πυρκαγιάς έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του στρατού με την υποστήριξη πυροσβεστών από ξένες χώρες.

Αναλυτικότερα, τόνισε ότι η μάχη στην Εύβοια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πολύ μεγάλη ένταση και απ' όλες τις δυνάμεις ενώ προσέθεσε ότι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα, και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με το BERIEV-200. Παράλληλα, όπως διεμήνυσε, οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.

Επίσης, επιχειρούν 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη. Ταυτόχρονα, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τορπιλάκατο, ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί αρματαγωγά, 15 λέμβοι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με 197 στελέχη, για τη μεταφορά πολιτών εφόσον κι αν χρειαστεί. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, 2 Επιβατηγά-Οχηματαγωγά, 2 Επιβατηγά Τουριστικά και 4 αλιευτικά στην περιοχή Πευκί Ευβοίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων, ενώ προσέθεσε ότι ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και το χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, έτσι ώστε να είναι εφικτή η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω από 2.000 συμπολίτες μας», τόνισε.

Περαιτέρω, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν αποφασίστηκε να επιτηρούνται καθ΄ολη τη διάρκεια της νύχτας, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, περιοχές της Αττικής όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση, για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη του πεδίου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή του ίδιου του κ. Χαρδαλιά, καθώς και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκη και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμει μεγάλη διεθνής δύναμη πυροσβεστών και μέσων που έχουν ενταχθεί στις επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια τους ευχαρίστησε θερμά «για την αμέριστη στήριξη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία»

Πιο συγκεκριμένα, έχει σταλεί βοήθεια από:

  • Κύπρο με 2 αεροσκάφη και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος 40 ατόμων
  • Γαλλία με 3 Canadair και 82 άτομα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις με επιπλέον με 100 άτομα και 30 οχήματα
  • Κροατία με 1 Canadair
  • Σουηδία με 2 αεροσκάφη Air Tractor
  • Ρουμανία με 108 άτομα και 21 οχήματα
  • Ισπανία με 1 Canadair
  • Ουκρανία με 100 άτομα
  • Ισραήλ με 16 άτομα
  • Ελβετία με 3 ελικόπτερα
  • Αίγυπτο με 2 ελικόπτερα σινούκ

Aναμένονται άμεσα δυνάμεις από:

  • Τσεχία με 14 οχήματα και 35 άτομα
  • Γερμανία με δύο πεζοπόρα τμήματα 216 ατόμων και με 41 οχήματα
  • Πολωνία με 143 άτομα με 46 οχήματα
  • Σλοβακία με 72 άτομα και 25 οχήματα
  • Αυστρία με 43 άτομα και 11 οχήματα
  • Ηνωμένο Βασίλειο με 21 άτομα
  • Κατάρ με 69 άτομα και 5 οχήματα
  • Κουβέιτ με 42 άτομα

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες, «άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους, δασικές εκτάσεις έχουν καεί», ενώ τόνισε ότι «η αποκατάσταση όλων των πληγέντων θα είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα».

Αναφορικά με την Ηλεία και τη Φωκίδα, εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αναζωπυρώσεων και οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέριες μέχρι το τελευταίο φως και πως η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι μαζί τους σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν 33 στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας ως συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα, καθώς και 32 αξιωματικοί και οπλίτες με 16 οχήματα για περιπολίες πυροπροστασίας, ενώ αναμένεται η συνδρομή 2 λόχων με 80 στελέχη ως πεζοπόρα τμήματα.
«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε βαθιά ευγνώμονες στις γυναίκες και στους άνδρες της Πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό για την τεράστια προσπάθεια την οποία καταβάλλουν σε όλα τα πύρινα μέτωπα. Η μάχη συνεχίζεται», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ