ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές Αττική: Σε θέσεις μάχης για το φόβο αναζωπυρώσεων - Περιπολίες ΕΛ.ΑΣ. και Στρατού στα καμένα

Φωτιές Αττική: Σε θέσεις μάχης για το φόβο αναζωπυρώσεων - Περιπολίες ΕΛ.ΑΣ. και Στρατού στα καμένα
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Υπό την απειλή συνεχών αναζωπυρώσεων παραμένουν όλες οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της Αττικής και θα επιχειρούν όλη τη νύχτα προκειμένου να μην υπάρξει νέο πρόβλημα. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται πεζοπόρα τμήματα του στρατού και της αστυνομίας, για επιτήρηση της τεράστιας έκτασης στην οποία εξελίχτηκε η μεγάλη πυρκαγιά, όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις προκάλεσε το απόγευμα μια μεγάλη αναζωπύρωση πάνω από τους Θρακομακεδόνες, στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας, στην πλαγιά κάτω από το καζίνο, όπου υπάρχουν λωρίδες με δάσος που δεν έχει καεί.

Η αναζωπύρωση αντιμετωπίστηκε τελικά, με τη συνδρομή και ενός ελικοπτέρου Έρικσον, αλλά επειδή η εστία είναι μέσα σε μια ρεματιά, παραμένει στο σημείο ισχυρή δύναμη για να μην υπάρξει κίνδυνος για νέα αναζωπύρωση.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, από το Κρυονέρι και τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα, τον Άγιο Στέφανο, τις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν μόνιμες εστίες, αλλά γίνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται, αλλά κρατούν σε διαρκή ετοιμότητα τις δυνάμεις, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι αν η νύχτα κυλήσει χωρίς κάποιο σοβαρό πρόβλημα, το πρωί, με τη συνδρομή των εναέριων μέσων που θα είναι διαθέσιμα, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση, αν και θεωρούν βέβαιο ότι θα χρειαστούν μέρες για να μπορέσουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, ενώ τους προβληματίζει και το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται από τη Δευτέρα.

Για το λόγο αυτό, σε όλο τον ορεινό όγκο, στην περίμετρο της πυρκαγιάς, όπως είπε και ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του στρατού, με την υποστήριξη πυροσβεστών από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, αλλά και των εθελοντών που σβήνουν όποια εστία εμφανίζεται.

Παράλληλα, χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας δουλεύουν ασταμάτητα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οι υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Και ενώ η πύρινη λαίλαπα είναι σε ύφεση, αποκαρδιωτική είναι η εικόνα της καταστροφής από όπου έχει περάσει. Την ίδια ώρα το Λεκανοπέδιο πνίγεται από τον καπνό.

Οι φωτιές στη βορειοανατολική Αττική έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές, κατακαίγοντας σπίτια, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, περιουσίες. Οι εικόνες που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο φωτογραφικός φακός του CNN Greece και του Λευτέρη Παρτσάλη είναι συγκλονιστικές.

Όπως λένε οι πυροσβέστες, η τεράστια έκταση που πήρε η πυρκαγιά από την ημέρα που ξεκίνησε, θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, αν καταφέρουν να σπάσουν τα μέτωπα, αισιοδοξούν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αναζωπυρώσεις.

Για το λόγο αυτό όλα τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις καταπολεμούν τις μεγάλες εστίες σε όλη την περίμετρο.

Δείτε το ρεπορτάζ του Κώστα Πλιάκου από το μέτωπο της Μαλακάσας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ