ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών από τα Κέντρα Κοινότητας

Ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών από τα Κέντρα Κοινότητας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

«Η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, με στόχο την πιο ολοκληρωμένη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών από το δίκτυο των κέντρων κοινότητας» ήταν το θέμα της σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας-Ανδρέας Παπαγεωργίου.

Όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα κέντρα κοινότητας θα δημιουργηθούν σε δήμους της χώρας και σκοπός τους είναι η προσφορά επιπλέον στήριξης στην εφαρμογή των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, καθώς και η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους.

Σε δηλώσεις της, η κ. Φωτίου επεσήμανε ότι τα κέντρα κοινότητας θα ιδρυθούν σε 250 δήμους άνω των 10.000 ατόμων, δηλαδή στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας.

Όπως είπε, η κυβέρνηση είναι ενιαία και τα υπουργεία συνεργάζονται.

«Υπερβαίνουμε τα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και των συνεργασιών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημείωσε ότι αυτή η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι στα κέντρα κοινότητας θα μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης- ευάλωτος ή μη- και θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει πληροφορίες, αλλά και να εγγράφεται, ώστε να λαμβάνει απευθείας πολλές και χρήσιμες πληροφορίες. Το κάθε κέντρο κοινότητας, πρόσθεσε, θα έχει τρία μητρώα:

Ένα μητρώο για τους ωφελούμενους, ένα μητρώο για τους φορείς πρόνοιας της περιοχής και ένα ακόμη για τα προγράμματα τα οποία «τρέχουν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στελέχωση των κέντρων κοινότητας, η κ. Φωτίου δήλωσε ότι, όσοι δούλευαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στα γραφεία διαμεσολάβησης, θα έχουν μοριοδότηση, όπως, επίσης και οι άνθρωποι που εργάζονταν στις δομές φτώχειας στο προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Όπως διευκρίνισε, σε αυτά τα άτομα θα δοθεί μία προτεραιότητα. Το νέο ΕΣΠΑ, υπογράμμισε, προβλέπει 1.400 θέσεις εργασίας, σε σχέση με το παλιό που για τον αντίστοιχο τομέα προέβλεπε 900 θέσεις εργασίας. «Επομένως, έχουμε μία μεγαλύτερη δεξαμενή, για να απορροφήσουμε επιπλέον ανέργους και νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα θέλουν με ενθουσιασμό να δουλέψουν στα προγράμματα ΕΣΠΑ της κοινωνικής προστασίας» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι η βασική δομή είναι στο υπουργείο Εργασίας και όχι στο υπουργείο Παιδείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε ο φορέας ο οποίος προστίθεται σε κάτι ήδη σχεδιασμένο και δημιουργεί κατά κάποιον τρόπο μία υπεραξία στην όλη προσπάθεια. Θα υπάρχει ένα one stop shop, όπου ο πολίτης θα ενημερώνεται για τις παροχές που μπορούν να του δοθούν από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.

Αυτό, για να λειτουργήσει, προσφέρεται η Γενική Γραμματεία και το υπουργείο Παιδείας να δώσει την απαιτούμενη επιμόρφωση στους εργαζόμενους στα κέντρα κοινότητας». Σύμφωνα με τον ίδιο, εξίσσου σημαντικό είναι ότι πλέον με τη δημιουργία του one stop shop υπάρχει καλύτερη δυνατότητα για χρήση και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και των τρόπων δημοσίευσης της όλης προσπάθειας.

Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι στο καινούργιο ΕΣΠΑ είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνεργασία μεταξύ δύο διαφορετικών υπουργείων για την απορρόφηση της χρηματοδότησης, «πράγμα που σημαίνει καλύτερη απορρόφηση, μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των χρημάτων που προσφέρονται από το ΕΣΠΑ, με μεγαλύτερης έκτασης επωφελούμενους». «Δηλαδή θα απορροφήσουμε πολύ περισσότερα χρήματα και θα καταφέρουμε να τα μοιράσουμε σε πολύ περισσότερο κόσμο ως δράση» εξήγησε.

Τόνισε, μάλιστα ότι πρόκειται για ένα κέντρο το οποίο θα παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες της πρόνοιας, της δια βίου μάθησης, στη συνέχεια, θα έχει τη δυνατότητα να πιστοποιήσει δεξιότητες ή ανάγκες, ενώ, με την ολοκλήρωση αυτής της συνεργασίας, να οδηγήσει και να δώσει πρόσβαση σε όλους τους επωφελούμενους στην απασχόληση.

«Με λίγα λόγια, κάνουμε μία κάθετη δομή μέσα στην κοινωνία, η οποία έρχεται από τη διαπίστωση των αναγκών, προχωράει στην παροχή της εκπαίδευσης ή της δεξιότητας ή έστω της υποστήριξης και μετά η ίδια αυτή η δομή θα έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει αυτό τον επωφελούμενο πληθυσμό μέσα στην αγορά εργασίας, πράγμα που έχει ανάγκη η κοινωνία στη δύσκολη εποχή, που βιώνουμε» συμπέρανε ο κ. Παπαγεωργίου.

Έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ