ΕΛΛΑΔΑ

Χαοτική η κατάσταση από την εφαρμογή των επαναπροωθήσεων

Χαοτική η κατάσταση από την εφαρμογή των επαναπροωθήσεων
EUROKINISSI

Το τεράστιο κενό στον σχεδιασμό και την εφαρμογή στην πράξη της διαδικασίας επαναπροωθήσεων των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, καταδεικνύει η επαναπροώθηση 13 ατόμων από την Χίο, που δεν είχαν την ευκαιρία να αιτηθούν άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι εστάλησαν πίσω στην Τουρκία, στην πλειονότητά τους Αφγανοί, δεν δόθηκε η ευκαιρία να καταγράψουν επίσημα την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο στις τοπικές αρχές.

“Μια από τις προτεραιότητες της Ύπατης Αρμοστείας είναι να βεβαιώσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν τη σωστή πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους και έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο. Σε αυτό το πλαίσιο η Ύπατη Αρμοστεία διευκόλυνε τις αρχές στην καταγραφή της πρόθεσης των ανθρώπων να ζητήσουν άσυλο”, ανέφερε στο CNN Greece η Κατερίνα Κιτίδη, μέλος του τμήματος Επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας.

“Στις 4 Απριλίου μεταξύ των 202 ανθρώπων που επεστράφησαν από τη Χίο και τη Λέσβο υπήρχαν 13 άτομα μεταξύ των οποίων και κάποιοι Αφγανοί, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει στην Ύπατη Αρμοστεία στη Χίο την πρόθεση τους να ζητήσουν άσυλο. Ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι πιθανότατα δεν είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν επίσημα αυτή την πρόθεση στις τοπικές αρχές”, σημείωσε η ίδια.

“Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Άγκυρα συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές προκειμένου να δει τι γίνεται με αυτές τις περιπτώσεις και να τους εξασφαλίσει την πρόσβαση στην προστασία”, είπε η κ. Κιτίδη.

Σημειώνεται ότι η Ύπατη αρμοστεία είχε εκφράσει από την αρχή τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσο θα λειτουργούσε το σύστημα επαναπροωθήσεων. Όπως φαίνεται, μέσα στην χαοτική κατάσταση που επικρατεί, έγινε το παραπάνω λάθος.

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα Guardian επικαλούμενη τους ισχυρισμούς του Βινσέντ Κοσετέλ, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ευρώπη, σε σημερινό της δημοσίευμα στη διαδικτυακή της έκδοση, μετέδωσε πως “η αστυνομία 'ξέχασε' να προωθήσει τα αιτήματα 13 από τους συνολικά 202 αιτούντες άσυλο που επέστρεψαν τη Δευτέρα στην Τουρκία”.

Η ΕΛ. ΑΣ., ωστόσο, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Κοσετέλ. “Κανείς από τους 66 ανθρώπους που έφυγαν χθες από την Ελλάδα δεν ήθελε να παραμείνει εδώ”, δήλωσε αξιωματούχος από το αστυνομικό τμήμα της Χίου υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Διαβάστε επίσης:

Ύπατη Αρμοστεία: Η Ελλάδα προχώρησε σε... κατά λάθος απελάσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ