ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας: Επτά φορές πιο πιθανό να υπάρξουν πλημμύρες μετά από πυρκαγιά

Λέκκας: Επτά φορές πιο πιθανό να υπάρξουν πλημμύρες μετά από πυρκαγιά
INTIME/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Πολύ αυξημένος είναι ο κίνδυνος πλημμυρών μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι νομοτέλεια να εκτυλίσσονται αμέσως μετά τις πυρκαγιές.»
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος πλημμύρας αυξάνεται κατά επτά φορές μετά από πυρκαγιά. «Να είμαστε προετοιμασμένοι».
Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει ήδη στάχτη και οι συνέπειες όπως αποκάλυψε ο κ. Λέκκας θα είναι έντονες: «Οι πυρκαγιές αφήνουν ένα βαρύ κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον αέρα, στην ατμόσφαιρα, και τη βιόσφαιρα.»

Το καλοκαίρι των ακραίων φαινομένων

Μια βασική διαφοροποίηση παρατηρείται από τους ειδικούς το φετινό καλοκαίρι, που οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από ορατές: Τα ακραία φαινόμενα του 2021, επηρεάζουν πολύ περισσότερο περιοχές που στο παρελθόν έμεναν ανέπαφες από την υπερθέρμανση.


Πιο αναλυτικά, πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν την τύχη φτωχότερων και περισσότερο ευάλωτων κρατών σε μια αυξανόμενη λίστα ακραίων καιρικών φαινομένων που οι επιστήμονες λένε ότι έχουν κάποια σχέση με την κλιματική αλλαγή η οποία προκαλείται από την ανθρώπινη παρέμβαση.

«Δεν είναι μόνο πρόβλημα των φτωχών χωρών, είναι πλέον προφανώς ένα πρόβλημα και των πλουσίων», δήλωσε η Debby Guha-Sapir, ιδρύτρια της διεθνούς βάσης δεδομένων καταστροφών στο Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

Φονικές πλημμύρες έπληξαν την Κίνα, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν επίσης σε περιοχές της Γερμανίας και του Βελγίου όπου οι πλημμύρες δεν είναι συνηθισμένες.

Ο Καναδάς και ο Ειρηνικός Βορειοδυτικά των ΗΠΑ είχαν αυτό που ο επιστήμονας του Κλίματος Zeke Hausfather ονόμασε «τρομακτική» ζέστη που ξεπέρασε τα τριψήφια επίπεδα στο Φαρενάιτ και τους 40 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας τα ρεκόρ ενώ συνοδεύτηκαν και από ασυνήθιστες πυρκαγιές. Αυτή την περίοδο η νότια Ευρώπη δοκιμάζεται από πρωτοφανή ζέστη και φωτιές.

Οι τυφώνες του Ατλαντικού και οι πυρκαγιές στις ΗΠΑ μόλις ξεκινούν.

Σημειώνεται πως όταν σχηματίστηκε ο τυφώνας Έλσα την 1η Ιουλίου, έσπασε το ρεκόρ του περασμένου έτους, καθώς δεν είχε σημειωθεί ποτέ πριν καταιγίδα στον Ατλαντικό τόσο νωρίς το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το Associated Press, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έχει ήδη επανεκτιμήσει προς τα πάνω τον αριθμό των καταιγίδων στον Ατλαντικό - και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας θα προχωρήσει σε ενημέρωση των πιθανοτήτων που υπάρχουν για την τρέχουσα σεζόν, την επόμενη Τετάρτη.

Για την αντιπυρική περίοδο, οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι πιο ξηρές από το 1580, με βάση τις ενδείξεις υγρασίας του εδάφους και τα αρχεία δακτυλίων δέντρων, δημιουργώντας το έδαφος για την επιδείνωση των πυρκαγιών εάν προκληθούν, δήλωσε ο επιστήμονας του UCLA για το κλίμα και την πυρκαγιά, Park Williams.

Αυτό που συμβαίνει με τις εποχές τυφώνων και πυρκαγιών στις ΗΠΑ οδηγεί στα στατιστικά στοιχεία του τέλους του έτους για το συνολικό κόστος των ζημιών από καιρικές καταστροφές, δήλωσε ο Ernst Rauch, επικεφαλής επιστήμονας του κλίματος και γεωλόγος για τον ασφαλιστικό κολοσσό Munich Re. Όμως μέχρι στιγμής φέτος, είπε, οι πλουσιότερες περιοχές έχουν δει τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες.

Είναι όμως γεγονός πως όταν οι φτωχότερες χώρες πλήττονται, είναι λιγότερο προετοιμασμένες και οι άνθρωποι τους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κλιματισμό ή να φύγουν, οπότε οι συνέπειες είναι περισσότερο έντονες, δήλωσε ο Hausfather, διευθυντής για το κλίμα του Ινστιτούτου Breakthrough. Ενώ εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού, είπε ότι ο αριθμός θα ήταν πολύ υψηλότερος σε φτωχές περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ