ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ηλεία: Αγωνία για τις αναζωπυρώσεις σε Λάσδικα, Μηλιές και Βασιλάκι

Φωτιά Ηλεία: Αγωνία για τις αναζωπυρώσεις σε Λάσδικα, Μηλιές και Βασιλάκι
ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζεται η σκληρή μάχη με τα πύρινα μέτωπα και στην Ηλεία. Μεγάλες αναζωπυρώσεις σημειώνονται το απόγευμα της Δευτέρας σε Λάσδικα, Μηλίες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και στο Βασιλάκι, που βρίσκεται κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία.

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι επιχειρούν να αποκόψουν την πορεία των πύρινων μετώπων. Στα Λάσδικα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επιχειρούσαν Canadair από την Ισπανία, την Κροατία, και ένα ελικόπτερο Erickson

Στο μέτωπο επιχειρούν Canadair από την Ισπανία, την Κροατία, και ένα ελικόπτερο Erickson, που προσπαθούν από αέρος να περιορίσουν τις φλόγες.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση από την πλευρά της Αρκαδίας, καθώς το πύρινο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτο σε πλαγιά κοντά στον ποταμό Ερύμανθο, δίπλα από το διυλιστήριο που υδροδοτεί τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, έπειτα από αποφάσεις που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, οι δημοτικές ενότητες Ολυμπίας, Φολόης, Ωλένης και Πύργου, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας που εισηγήθηκε η Περιφέρεια, έπειτα από σχετικό αίτημα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Αυγούστου».

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, στην περιοχή της Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, μέχρι αυτή την ώρα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το σύνολο των πληγεισών περιοχών.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το σύνολο των πληγεισών περιοχών, ενώ συνεχίζονται εργασίες σε μεμονωμένες παροχές.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, όλος ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, πλην των χωριών Νεμούτα και Πεύκη.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, όλος ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, πλην των οικισμών: Σιδηρόκαστρο, Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος, τμήμα του Αγίου Βασιλείου και του Πλατάνου, ενώ ηλεκτροδοτήθηκαν τα κρίσιμα αντλιοστάσια.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας συνεχίζονται οι εργασίες, ενώ παραμένουν χωρίς ρεύμα τα χωριά Ίσαρη, Βάστα του Δήμου Μεγαλόπολης και Ράχη, Χώρα και Λυκοχώρι του Δήμου Γορτυνίας.

«Οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές με εντατικούς ρυθμούς» καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες

«Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου», σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, «για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες της Ηλείας, αλλά και προς όλους όσοι επιχειρούν μέσα στα πύρινα μέτωπα».

Όπως προστίθεται, «από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, δεκάδες επιχειρηματίες από την Ηλεία, φορείς και σύλλογοι της Αθήνας και όλης της Περιφέρειάς μας, καθώς και απλοί πολίτες, έχουν δηλώσει "παρών" στη δύσκολη αυτή στιγμή, βοηθώντας ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των πυρκαγιών, επιχειρηματίες και σύλλογοι από όλη την Ηλεία, έχουν έρθει σε επαφή με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και προχωρούν σε διανομή νερού, γευμάτων και ειδών πρώτης ανάγκης σε όλες τις πληττόμενες περιοχές, για τους πυροσβέστες, τον στρατό και τους κατοίκους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ