ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Συνέντευξη Τύπου Χαρδαλιά μετά τις αντιδράσεις για τον τρόπο ενημέρωσης

Πυρκαγιές: Συνέντευξη Τύπου Χαρδαλιά μετά τις αντιδράσεις για τον τρόπο ενημέρωσης
INTIME

Με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, προκειμένου να διατυπωθούν και ερωτήματα, θα γίνει η νέα ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά το μεσημέρι της Τρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα είχαν υπάρξει αντιδράσεις και επιστολές διαμαρτυρίας της ΕΣΗΕΑ τόσο προς τον Νίκο Χαρδαλιά, όσο και προς την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη για την απουσία δημοσιογράφων από τις ενημερώσεις για τις πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη για την έλλειψη ενημέρωσης των δημοσιογράφων αναφορικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών που μαίνονται σε όλη τη χώρα απέστειλε σήμερα, Δευτέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να παράσχει πλημμελή ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, τονίζοντας πως τα ερωτήματα είναι πολλά και οι πολίτες δικαιούνται απαντήσεις.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα, για την επιλογή της κυβέρνησης να παράσχει πλημμελή ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών που μαίνονται επί μέρες σ’ όλη την Ελλάδα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι πολίτες δικαιούνται απαντήσεις. Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι να θέτουν ερωτήματα και η ενημέρωση είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα για ενημέρωση.

Εσείς, ως Κυβερνητική Εκπρόσωπος και μέλος της Ένωσης Συντακτών γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ενημέρωση των δημοσιογράφων αποτελεί βασική παράμετρος του Κώδικα Δεοντολογίας. Όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 των Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος: «Ο δημοσιογράφος οφείλει να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.».

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη για την επίθεση που δέχθηκαν δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία στην περιοχή της Βαρυμπόμπης καθώς και για την έρευνα και απόδοση ευθυνών στους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν άπραγοι τα γεγονότα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ