ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Σε εξέλιξη οι έλεγχοι κτηρίων σε πυρόπληκτες περιοχές

Φωτιές: Σε εξέλιξη οι έλεγχοι κτηρίων σε πυρόπληκτες περιοχές
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Άρχισαν οι εντατικοί έλεγχοι κτηρίων, στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές στην Αττική, από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα σήμερα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και αυτοψίες από 60 μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων δήμων της Αττικής από τις πυρκαγιές.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στους δήμους Αχαρνών (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες), Ωρωπού (Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Δροσοπηγή), Κηφισιάς (Αδάμες), Διονύσου (Κρυονέρι), Λοκρών (Μαλεσίνα).

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 246 κτήρια. Από αυτές, 215 αφορούν σε κατοικίες εκ των οποίων οι 76 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 91 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 48 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 15 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 2 είναι κατάλληλοι για χρήση, 7 προσωρινά ακατάλληλοι και 6επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 13 αποθήκες, εκ των οποίων η 1 κρίθηκε κατάλληλη για χρήση, 5 είναι προσωρινά ακατάλληλες για χρήση και 7 επικίνδυνες για χρήση οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Τέλος ελέγχθηκαν 3 ιεροί ναοί εκ των οποίων οι 2 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και ο 1 επικίνδυνος για χρήση και θα επανελεγχθεί.

Αύριο αναμένεται να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής πάνω από 130 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες και στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου και Βόρειας Εύβοιας.

Άμεσα οι αποζημιώσεις

Κατά το διάγγελμά του απόψε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν άμεσα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε: «Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα».

«Το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκινά επίσης με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο. Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού. Αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ