ΕΛΛΑΔΑ

Όγδοη μέρα ολέθρου στην Εύβοια - Ανθρώπινες αλυσίδες για να σώσουν τα χωριά

Όγδοη μέρα ολέθρου στην Εύβοια - Ανθρώπινες αλυσίδες για να σώσουν τα χωριά
CNN GREECE / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα -την έβδομη σειρά- βίωσαν οι κάτοικοι στην Εύβοια, όπου η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται. Πλέον, η φωτιά συνεχίζει να καίει για όγδοη ημέρα και το μέτωπο απειλεί τα χωριά Καματριάδες, Αβγαριά και Καμάρια, όπου σχηματίζεται ανθρώπινη αλυσίδα για να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου.

Αποστολή CNN Greece: Λευτέρης Παρτσάλης

Περιμένοντας βοήθεια από τα εναέρια μέσα το πρωί, οι κάτοικοι της Ιστιαίας όλο το βράδυ έβλεπαν τα μέτωπα της φωτιάς να κινούνται προς την περιοχή τους.

Τα ξημερώματα το πύρινο μέτωπο στις Καματριάδες έφτασε στην αντιπυρική ζώνη που έφτιαξαν το απόγευμα οι κάτοικοι με τα μηχανήματα, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το χωριό, οι οποίοι μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Τη νύχτα τα μέτωπα συνέχιζαν να μαίνονται σε Γαλατσώνα, Γερακιού, Αγριοβότανο, Ελληνικά, κοντά στο Αρτεμίσιο, το Ασμήνιο και το Πευκί.

Αυτήν την ώρα, όλες οι δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς την Ιστιαία και έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες.

Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριά και παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους.

Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.

Την ίδια ώρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

Το CNN Greece στο χωριό Καματριάδες:

Στις 2.00 τα ξημερώματα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, είχε συγκεντρωθεί στην Καστανιώτισσα μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων, ώστε να μην φτάσει η πυρκαγιά στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Δεκτό το ελληνικό αίτημα για περαιτέρω ρωσική βοήθεια

Δύο αεροσκάφη Ilyushin Il-76 και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8 αποστέλλει η Ρωσία στην Ελλάδα, μετά το αίτημα της Αθήνας για την αποστολή βοήθειας για τις φωτιές που καίνε μεγάλη έκταση της επικράτειας.

Τα μεγαθήρια αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-76, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποκαλούνται ιπτάμενα τάνκερ, καθώς μεταφέρουν έως 44 τόνους νερό, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Σύμφωνα με τη wikipedia, αποτελούν τετρακινητήριο τζετ της Ρωσικής Ilyushin, τα οποία σχεδιάστηκαν, αρχικά, με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού.

Τα Mil Mi-8, πάλι, χρησιμοποιούνται από περισσότερες από χώρες, για ένα εύρος αποστολών, μεταξύ των οποίων η συνδρομή σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Η ημερομηνία άφιξης των σκαφών στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο, σε tweet της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έκανε λόγο για «άμεση ανταπόκριση» της Μόσχας στο αίτημα των ελληνικών αρχών.

«Με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το αίτημα για έκτακτη αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία, που μετέφεραν πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στους Ρώσους ομολόγους τους έγινε δεκτό. Η ανταπόκριση θα είναι άμεση» ανέφερε συγκεκριμένα η πρεσβεία.

Η πύρινη λαίλαπα έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και δάσους στη Βόρεια Εύβοια, αφήνοντας χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα και σκορπώντας θλίψη αλλά και απόγνωση στους κατοίκους.

«Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν»

Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο και Ελληνικό, έχουν απειληθεί πολλές φορές το τελευταίο διήμερο από τις φλόγες.

Σε καθένα απ’ τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ’ τις αυλές τους.

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει:

«Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν».

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

Το απόγευμα της Δευτέρας το πύρινο ήταν μέτωπο ανάμεσα στα χωριά της Αβγαριάς και της Γαλατσώνας.

Οι πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να σβήσουν τη φωτιά που καίει στη χαράδρα, καθώς εκφράζονται φόβοι πως εάν ξεφύγει το μέτωπο θα κινδυνέψει άμεσα το χωριό.

Μάχη με τις φλόγες μετά της νέα μεγάλη αναζωπύρωση σε Γαλατσώνα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ