ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού

Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για πρωτοφανή συγκυρία στην ιστορία της πυροσβεστικής έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, και στην οποία απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράφων για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στη χώρα. Όπως τόνισε, είχαμε 586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες, ενώ μεταξύ άλλων έδωσε εξηγήσεις και για τον τρόπο που λειτούργησαν τα εναέρια μέσα.

Απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί όλο το τελευταίο διάστημα και για το ενδεχόμενο παραίτησης, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους. Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του γραφείου του πρωθυπουργού γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη μου. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Παραμένω κρατικός λειτουργός και έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι ζητήματα μικροπολιτικής, αλλά χρειάζεται συνεργασία».

«Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι μέρες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», συνέχισε.

Η εικόνα των πυρκαγιών είναι πολύ βελτιωμένη. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή, τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες για τον τρόπο ενημέρωσης, σημείωσε: «Έχω επιλέξει και το ξέρετε όλοι, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, ότι την ώρα της μάχης κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Και να θυμίσω ότι ακόμα έχουμε ανοιχτά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση παραμένω ανοιχτός και περιμένω τις ερωτήσεις σας».

Για τα εναέρια μέσα

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το πώς λειτούργησαν τα εναέρια μέσα, τόνισε: Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα, έχουμε 74 εναέρια μέσα, 73 τώρα, καθώς το ένα είναι εκτός, τα οποία υπάρχει αντίληψη ότι πετάνε όλα μαζί. Από αυτά, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα είναι για συντονισμό, μεταφορά κλπ.

Στη συνέχεια εξήγησε πώς πετάνε τα εναέρια μέσα: Από τα 67, τα 6 με 7 έχουν τακτικά συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Αρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα.

«Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην Εύβοια, έδειξε μια φωτογραφία από το συντονιστικό ελικόπτερο με ένα τεράστιο πέπλο καπνού.

«Γίνεται μια προσπάθεια και όταν βρεθεί δίοδος περνάνε ελικόπτερα. Προχθές δεν μπορούσε να περάσει κανένα μέσο και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι. Γύρω στις 2 υπήρξε μια δίοδος από την μεριά της Αβγαριάς, στις 5 υπήρξε μια νέα δίοδος και πέρασαν άλλα δύο ελικόπτερα. Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους και τους υψηλής τάσης πυλώνες να πετάξουν οι πιλότοι μας».

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Σε σχέση με την ακολουθία των πυρκαγιών, σας θυμίζω ότι είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η Αυγούστου μέχρι 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών», τόνισε παρακάτω.

Για την προετοιμασία για τις φωτιές

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στην έναρξη του καλοκαιριού και πόσο έτοιμοι ήμασταν τελικά, είπε προφανώς και είχαμε προετοιμαστεί, και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των καθαρισμών που προηγήθηκε σε επίπεδο πρόληψης.

«Εάν δεν είχαμε κάνει καθαρισμούς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν θα την είχαμε ανασχέσει στην Μαλακάσα και δεν ξέρουμε πού θα είχε καταλήξει αν είχε φτάσει Ωρωπό. Αν δεν είχαμε καθαρίσει τους Θρακομαδεδόνες θα είχαμε χάσει 4πλασιο αριθμό σπιτιών. Αν δεν είχαμε καθαρίσει στο Τατόι στην πρώτη πυρκαγιά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να την ανασχέσουμε».

«Προφανώς είχαμε προετοιμαστεί. Εμείς παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα, τα κάναμε 74, ακριβώς επειδή βλέπαμε τι έρχεται. Οτι δεν έγινε δεκαετίες τώρα έγινε αυτά τα δύο χρόνια», προσέθεσε.

Είχαμε 586 πυρκαγιές σε 8 μέρες, επανέλαβε και τόνισε πως είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις χειρότερες μετεωρολογικές συνθήκες στην ιστορία του πυροσβεστικού σώματος.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέλυσε και το τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην έναρξη της μεγάλης φωτιάς στην Αττική στις 3 Αυγούστου, λέγοντας ότι «η φωτιά μας ανακοινώθηκε στις 13:22. Στις 13:25 πήρα εντολή οι τράκτορες να απογειωθούν, στις 13:34 ήταν στον αέρα, πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και στις 13:44 έκαναν τις πρώτες ρίψεις. Την ίδια ώρα η Αφροδίτη 2 του Τατοΐου σηκώθηκε στις 13:25 και στις 13:40, σε 18 λεπτά δηλαδή μετά τη δήλωση είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ακαθάριστο δάσος. Και επειδή ακούω μια συζήτηση περί άπνοιας ο μετεωρολογικός σταθμός Τατοΐου στις 17:02 κατέγραψε 6 μποφόρ ριπές».

Στο ερώτημα για το πότε ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, απάντησε πως αυτό έγινε την ίδια μέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι τα μέτωπα είναι εξαιρετικά δύσκολα, είπε και ενημέρωσε πως ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε στις 21:30 το βράδυ, αφού προηγήθηκε τηλεφωνική κρούση.

Με περισσή έκπληξη διάβασα κριτική ότι αργήσαμε να ενεργοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Ενεργοποιήθηκε άμεσα όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

«Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά»

Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά, απάντησε σε άλλη ερώτηση για τη φωτιά στην Εύβοια, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται την οργή των ανθρώπων που βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν.

«Αν δείτε το πρώτο βράδυ πώς έχει εξελιχθεί η φωτιά στην Εύβοια με ριπές 6 μποφόρ το πρωί η κατάσταση ήταν εξωπραγματική γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν όλοι εκεί».

«Στην 1η Αυγούστου για πρώτη φορά έγινε αναστολή αδειών στην Πυροσβεστική και στις 2 Αυγούστου δώσαμε εντολή για ανάκληση αδειών. Κάθε σπίτι που χάνεται για εμάς είναι μια μαχαιριά όμως αυτές τις πρώτες ώρες αυτό που προείχε ήταν να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Τις πρώτες πρωινές ώρες είχε μέτωπο 23χλμ. και κινούνταν ανεξέλεγκτα με τεράστια θερμικά φορτία την ίδια ώρα που προσπαθούσαμε να σώσουμε την αρχαία Ολυμπία, την ίδια ώρα που προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά στην Αττική για να μην καούν άνθρωποι».

Για τις εκκενώσεις και το 112

Σε ό,τι αφορά στις εκκενώσεις είπε: «Όταν έχεις μία κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα παντού το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να ακούγεται ότι δόθηκαν κακώς οι εκκενώσεις. Υπάρχει ένα μοντέλο και ξέρουμε πότε πλησιάζει μια φωτιά και είναι επικίνδυνη. Είμαι ευγνώμων για τους κατοίκους που έμειναν μαζί με τους πυροσβέστες και έδωσαν μάχη. Το 112 η απόλυτη παρακαταθήκη της θωράκισης της χώρας».

Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολή η διαδικασία των εκκενώσεων. Με το 112 κάναμε 141 εκκενώσεις και απομακρύναμε 63.000 ανθρώπους. Το 112 δεν είναι εύκολη υπόθεση αν δεν γίνει σωστά μπορεί να σκοτώσει. Έπρεπε αν δώσουμε μάχη για να σωθεί η Αρχαία Ολυμπία, όταν καιγόταν η Βαρυμπόμπη και η μάχη δινόταν μέσα σε σπίτια και οικισμούς. Ο τρόπος που κινηθήκαμε έσωσε ανθρώπινες ζωής. Να χτυπήσω ξύλο δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Έχουμε πολύ καλούς αξιωματικούς. Μην πυροβολείτε τους μαχητές».

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «προφανώς θα γίνει αποτίμηση και δεν υπάρχει ικανοποίηση σε μια τέτοια καταστροφή. Η ροή των συμβάντων ήταν όπως σας την αποτύπωσα. Κλείνοντας τη διαδικασία θα υπάρξει έρευνα σε κάθε επίπεδο, σε κάθε γρανάζι του μηχανισμού. Η χώρα ήταν ενισχυμένη παρά ποτέ. Αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση με 56 πυρκαγιές σε 8 ημέρες στο χειρότερο καιρικό φαινόμενο που αντιμετωπίσαμε εδώ και 40 χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ