ΕΛΛΑΔΑ

DW: Οι Γερμανοί πυροσβέστες στην Ελλάδα - Δωρεά πυροσβεστικού στην Εύβοια

DW: Οι Γερμανοί πυροσβέστες στην Ελλάδα - Δωρεά πυροσβεστικού στην Εύβοια
(φωτ. αρχείου) INTIME

Ο Νίκος Μίχος, εθελοντής πυροσβέστης στη Γερμανία, ο οποίος λόγω ατυχήματος δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στην αποστολή προς την Ελλάδα, μιλά στην DW για την αποστολή πυροσβεστών από το κρατίδιο της Έσσης. «Θα βοηθήσουν όπου επιχειρήσουν». 

Δεν μπορεί να ησυχάσει από προχθές ο Νίκος Μίχος, όταν πήρε τηλεφώνημα από τον διοικητή της πυροσβεστικής για να του προτείνει να συμμετάσχει στην αποστολή πυροσβεστών στην Ελλάδα από το κρατίδιο της Έσσης.

«Δεν μπορώ στην κυριολεξία να κοιμηθώ από προχθές που το έμαθα» λέει στην DW.

«Είχα ένα μικρό ατύχημα με το αυτοκίνητό μου και είμαι εκτός υπηρεσίας. Δυστυχώς έπρεπε να πω όχι στην προσφορά του διοικητή που με προτίμησε πρώτο, ως Έλληνα. Γιατί θα πρέπει να σας πω ότι ο διοικητής μας, αλλά και οι υπόλοιποι, πήραν την εντολή να ψάξουν και να βρουν πρώτα Έλληνες πυροσβέστες που ξέρουν ελληνικά. Υπάρχουν και Γερμανοί πυροσβέστες που πηγαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Άρα ξέρουν και ελληνικά. Κι αυτά είναι τα άτομα που προτιμήθηκαν ώστε να συμπράξουν σε αυτήν την ενέργεια».

Με υπερσύγχρονο εξοπλισμό κατά των αναζωπυρώσεων

Ο Νίκος Μίχος διαμένει στην πόλη Nόι Ίζενμπουργκ στο κρατίδιο της Έσσης και είναι από το 1992 περήφανος εθελοντής πυροσβέστης, όπως των 99% των πυροσβεστών στη Γερμανία. Το συγκεκριμένο κρατίδιο αποστέλλει στην Ελλάδα τη δεύτερη ομάδα Γερμανών πυροσβεστών, η οποία βρίσκεται κι αυτή ήδη καθοδόν προς την Ελλάδα. 167 πυροσβέστες με προσωπικό υλικοτεχνικής στήριξης μαζί με 41 πυροσβεστικά και βοηθητικά οχήματα. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μίχος. ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι από διάφορες πόλεις του κρατιδίου, συναντήθηκαν πριν τη Βαυαρία και σε κομβόι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα. Αύριο Τετάρτη το μεσημέρι παίρνουν το πλοίο από την Αγκόνα για να φτάσουν στην Πάτρα.

Πού ακριβώς θα επιχειρήσουν θα αποφασίσει η ελληνική πυροσβεστική υπηρεσία. Από χθες Δευτέρα στην Αθήνα βρίσκεται ο Ραλφ Άκερμαν, πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών του κρατιδίου για τις λεπτομέρειες και σε ποια περιοχή θα αναλάβουν δράση. Όπου όμως κι αν επιχειρήσουν, η συμβολή τους θα είναι καθοριστική. "Οι πυροσβέστες θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τις αναζωπυρώσεις. Μπαίνουν με τα αυτοκίνητά τους σε πολλά μέρη που δύσκολα πάνε κανονικά φορτηγά γιατί έχουν αυτοκίνητα τετρακίνητα και μπορούν να μπουν σε μικρές ομάδες μέσα στα δάση, με μικρά μηχανήματα στην πλάτη, σακίδια με νερό και μερικές «τσάπες» μπορούν να βοηθήσουν στις αναζωπυρώσεις, να βοηθήσουν μέσα στα δάση. Αλλά φυσικά μπορούν να βοηθήσουν και στις πόλεις.

Τα πυροσβεστικά οχήματα είναι υπερσύγχρονα με τα τελειότερα μηχανήματα που υπάρχουν σήμερα στη γερμανική αγορά. Όπως και η ομάδα πυροσβεστών από τη Βόννη, η ομάδα από το κρατίδιο της Έσσης έχει τα δικά της logistic, δηλαδή δικά της κρεβάτια, στρώματα, γεννήτριες, νερό, τουαλέτες, δική της ιατρική περίθαλψη για να είναι εντελώς ανεξάρτητη και να μην επιβαρύνει την ελληνική πυροσβεστική.

Γερμανική δωρεά πυροσβεστικού στα Ψαχνά Ευβοίας

Χθες, όπως μας διηγήθηκε ο κ. Μίχος, έγινε και κάτι το αναπάντεχο. Στην πόλη του Νόι 'Ιζενμπουργκ έγινε μια μικρή τελετή αποχαιρετισμού των πυροσβεστών, στην οποία παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος κι άλλοι τοπικοί επίσημοι, αξιωματικοί πυροσβέστες. Ευχήθηκαν στους πυροσβέστες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα να πάνε όλα καλά στην εκτέλεση της αποστολής τους και να επιστρέψουν υγιείς στα σπίτια τους. Αυτό από μόνο του δείχνει τη μεγάλη σημασία που προσδίδει το συγκεκριμένο κρατίδιο στην αποστολή, τα έξοδα της οποίας αναλαμβάνει το γερμανικό δημόσιο, ενώ τα έξοδα μεταφοράς καλύπτει η ΕΕ. Οι πυροσβέστες δεν πληρώνονται, είναι εθελοντές και έρχονται με την καρδιά τους στην Ελλάδα.

«Όταν ήρθε τα πράσινο φως από την κυβέρνηση και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας άρχισε να ρωτά δεξιά κι αριστερά εθελοντικά, ποιος θέλει και μπορεί να πάει στην Ελλάδα, σας πληροφορώ ότι εκτός του ότι εγώ θεωρήθηκα πρώτος ως Έλληνας, η λίστα ήταν τόσο μεγάλη που έπρεπε να σχεδόν να ρίξουν κλήρο» μας είπε ο Έλληνας πυροσβέστης. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν πάνε κάτω επειδή θα κερδίσουν κάτι. Ξέρουν την Ελλάδα, πηγαίνουν στην Ελλάδα, είναι φιλέλληνες και το κάνουν με την καρδιά τους. Αυτό είναι το δικό μου παράπονο, ότι δεν λένε οι συμπατριώτες μου ένα ευχαριστώ, αλλά προσπαθούν να κατηγορήσουν κι από πάνω. Αυτό δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο».

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που δεν ξέρουν οι περισσότεροι. Ο σύλλογος εθελοντών πυροσβεστών SAFeRS e.V, όλοι τους φιλέλληνες, σε ανύποπτο χρόνο ξεκίνησε έρανο για αγορά πυροσβεστικού όχήματος για τα Ψαχνά Ευβοίας. Από την πλευρά του ο Νίκος Μίχος ως αντιπρόεδρος του AHEPA Φρανκφούρτης, κινητοποίησε τους δικούς του γνωστούς και με το μεγάλο ποσό που συγκεντρώθηκε, αγόρασαν ένα πυροσβεστικό όχημα MERCEDES UNIMOG. Τώρα αυτό το όχημα βοηθά στην φωτιά που κατακαίει τον τόπο. «Αυτό το όχημα μπορεί να πάει παντού» λέει ο κ. Μίχος, «το αγοράσαμε γιατί ξέραμε τη μορφολογία του εδάφους της Εύβοιας και χαιρόμαστε που τώρα είναι χρήσιμο».

Η Γερμανία, που ακόμη μετρά πληγές από τις πρόσφατες πλημμύρες, ανταποκρίθηκε στην ελληνική έκκληση βοήθειας. Έπρεπε μάλιστα να αποσπάσει πυροσβέστες από τις περιοχές της τεράστιας καταστροφής, γύρω στους 210 με 220, κάτι που κανείς δεν περίμενε. Ήρθε αργοπορημένα η βοήθεια; «Οι δυνάμεις από το εξωτερικό βοηθούν στις χαμηλές, τις μικρές φωτιές, στις αναζωπυρώσεις και όχι στις μεγάλες. Αυτές θέλουν πτητκά μέσα, η Γερμανία δεν διαθέτει ούτε ένα. Με την εμπειρία τους οι Γερμανοί πυροσβέστες θα βοηθήσουν με τον τρόπο τους εκεί που θα τους υποδείξουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ