ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ηλεία - Αρκαδία: Μάχη να μην απειληθεί το Μαίναλο, μέτωπο 10 χιλιομέτρων στην Γορτυνία

Φωτιά Ηλεία - Αρκαδία: Μάχη να μην απειληθεί το Μαίναλο, μέτωπο 10 χιλιομέτρων στην Γορτυνία
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα διάσπαρτα πύρινα μέτωπα και τις αναζωπυρώσεις σε Ηλεία και Αρκαδία, με την κατάσταση στη Γορτυνία να εξελίσσεται σε εφιαλτική, καθώς η φωτιά καίει για πέμπτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο. 

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς, να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων.

Ώρα 2.15

Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με τον πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Παράλληλα, νωρίς το πρωί αναμένονται στην Γορτυνία επιπλέον χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Εικόνες καταστροφής στη Γορτυνία

Οι εικόνες καταστροφής στη γειτονική Γορτυνία συγκλονίζουν, μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς, m μια φωτιά που από την περασμένη Παρασκευή κινείται στα όρια Ηλείας και Αχαΐας, τέσσερις ημέρες μετά κινήθηκε ταχύτατα και απειλητικά, έκαψε χωριά και κατέστρεψε δάση και καλλιέργειες.

Λίγο έλλειψε να περάσει στο ύψος της Καλλιθέας στην Ηλεία, αλλά επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, ανέκοψαν την πορεία της.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Ενισχύθηκαν εκ νέου οι δυνάμεις της Πυροσβεστικήςστην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, καθώς επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 125 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα συνδράμουν 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μεγάλο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, που εκτείνεται γύρω από τις περιοχές Λιβαδάκι, Φαναράκι και Καστράκι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τις εστίες της φωτιάς που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, ώστε να τους προστατεύσουν», λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Παράλληλα, όπως προσθέτει, «υπάρχουν και άλλες εστίες φωτιάς, που όμως βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ αύριο αναμένονται ενισχύσεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες, καθώς και εναέρια μέσα».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το όρος Μαίναλο.

Στο μεταξύ, οικισμοί της περιοχής έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία είναι πλέον 10 χιλιομέτρων, ενώ έκανε λόγο για επτά κατοίκους σε Λιβαδάκι και Καστράκι που αναζητούνται από τις αρχές.

Στο χωριό Λιβαδάκι σπίτια και περιουσίες έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η φωτιά πέρασε από τα χωριά της Ηραίας.

Χαοτική και ανεξέλεγκτη χαρακτήρισε την κατάσταση μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν παντού μέτωπα και ήδη οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ο κ. Κούλης τόνισε πως έχει χαθεί ο έλεγχος γιατί τα μέτωπα είναι διάσπαρτα και έκανε έκκληση για την αποστολή και άλλων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί πως κάθε διαθέσιμο μέσο θα πάει στη Γορτυνία.

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τρίτης έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που δεν έφυγαν από τους οικισμούς, διότι ήθελαν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Πυρρί Γορτυνίας: Δραματική έκκληση του προέδρου για μέσα

Την ώρα που μαίνεται το μέτωπο στην Αρκαδία και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στην Ηλεία, νέα δραματική έκκληση μέσω Facebook για πυροσβεστικά μέσα από τον πρόεδρο της κοινότητας Πυρρί, Γιάννη Στρίκο.

Σύμφώνα με τον ίδιο, σπίτια, αποθήκες και εκατοντάδες ζώα έχουν καεί.

Πυροσβεστικό φραγμός στα όρια Ηλείας - Αρκαδίας

«Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας- Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Όσον αφορά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν, στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην Γορτυνία, η οποία έχει επεκταθεί και έχει δημιουργήσει μέτωπα», είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις», τονίζοντας ότι «δυστυχώς φυσάει στην περιοχή».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχουν γίνει προληπτικές εκκενώσεις οικισμών».

Σε μέγιστη ετοιμότητα υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ στην Αρκαδία

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ στην Αρκαδία

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ