ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Παρέμβαση εισαγγελέα στον Πειραιά ζητούν οι λιμενικοί

Προσφυγικό: Παρέμβαση εισαγγελέα στον Πειραιά ζητούν οι λιμενικοί
CNN Greece/ Nικολέττα Παπάζογλου

Την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα ζητά η Πανελλήνια ένωση αξιωματικών λιμενικού σώματος που κάνει λόγο για θέατρο παραλόγου, περιγράφοντας τα όσα συμβαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά. 

Στην ανακοίνωσή τους οι λιμενικοί ζητούν να διερευνηθεί "ποιοι και γιατί επέτρεψαν επί μακρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί το Λιμάνι του Πειραιά σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών;"

Όπως τονίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες τοποθετούν σκηνές στο λιμάνι, χωρίς να τους εμποδίσει κάνεις σε κάθε σημείο του λιμανιού.

Ταυτόχρονα επιρρίπτουν ευθύνες σε μέλη ΜΚΟ, οι οποίες όπως λένε παρεμποδίζουν συστηματικά το έργο των λιμενικών, προτείνοντας πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιβιβαστούν σε λεωφορείο για άλλες δομές φιλοξενείΑς.

Επειδή, όπως υπογραμμίζει η πανελλήνια ένωση "η κατάσταση εχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν μας απομένει καμία άλλη δυνατότητα παρά να ζητήσουμε την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσει τυχόν ευθύνες για τις ενέργειες ατόμων, οι κινήσεις των οποίων δυσχεραίνουν την διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών".

Τα ερωτήματα που θέτει η πανελλήνια ένωση αξιωματικών λιμενικού σώματος ειναι :

• Ποιοι και γιατί επέτρεψαν επί μακρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί το Λιμάνι του Πειραιά σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών;

• Ποιοι ελέγχουν τα άτομα – Έλληνες και ξένους – που δηλώνουν εθελοντές, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι και τι επιδιώκουν;

• Γιατί χρησιμοποιούνται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και δεν αναλαμβάνουν το έργο αυτό αποκλειστικά στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής;

• Ποιος θα φέρει την ευθύνη εάν συμβεί ατύχημα μέσα στο λιμάνι;

Αποφασίζουν για συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Σύροι και Ιρακινοί θα αποφασίσουν αργότερα μέσα στην ημέρα για το εάν θα πραγματοποιήσουν πορεία από το λιμάνι του Πειραιά προς την πλατεία Συντάγματος, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το εάν θα κατασκηνώσουν για 48 ώρες στην πλατεία Συντάγματος.

Την ίδια ώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο για εσωτερική μεταφορά προσφύγων από την Ε3, όπου βρίσκονται αρκετοί πρόσφυγες, στην Ε1. Απόφαση που θα οριστικοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί αργά σήμερα το βράδυ ή νωρίς αύριο το πρωί.

Οργάνωση μοίρασε φυλλάδια στον Πειραιά

Νωρίτερα μέσα στη μέρα και ενώ στο λιμάνι όλα φαίνονται ήρεμα, με τους χιλιάδες πρόσφυγες να εκμεταλλεύονται την καλή ημέρα για μπάνιο αλλά και παιχνίδι, μια οργάνωση εμφανίστηκε από το πουθενά και μοίρασε φυλλάδια.

Στο εν λόγω φυλλάδιο η οργάνωση αυτή ενημερώνει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πύλη Ε3 του Πειραιά πως μετά τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας τα σύνορα παραμένουν κλειστά, ενώ όσοι νέοι πρόσφυγες έρθουν θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Συνεχίζοντας η οργάνωση γράφει χαρακτηριστικά πως "εμείς είμαστε οι άνθρωποι που σταθήκαμε στο πλάι σας από την αρχή και θα παραμείνουμε στο πλευρό σας μέχρι να νικήσετε".

Λίγο πιο κάτω τους ενημερώνει πως δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους εξαναγκάσει να φύγουν με τη βία από τα κέντρα φιλοξενίας και πως τα κέντρα αυτά θα πρέπει να είναι ανοιχτά και όχι κλειστού τύπου "φυλακές", λέει χαρακτηριστικά το φυλλάδιο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το λιμενικό που βρέθηκε εκεί η κίνηση της οργάνωσης αυτή ήταν αρκετά συντονισμένη.
Παράλληλα, το CNN Greece προσπάθησε να επικοινωνήσει με την οργάνωση στον αριθμό που βρίσκεται στο φυλλάδιο, όμως υπάρχει φραγή εισερχομένων κλήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ